Posljednje projekcije: Mesić osvojio drugi mandat

AKO JE suditi prema rezultatima izlaznih anketa koje su napravile agencije Puls i GfK, Stjepan Mesić uvjerljivo je osvojio drugi predsjednički mandat.

Prema izlaznoj anketi Pulsa, Stjepan Mesić osvojio je 70,61 posto glasova, a Jadranka Kosor 28,08 posto glasova.

Izlazna anketa agencije GfK govori o 71 posto glasova za Mesića te, 25,5 posto glasova za Jadranku Kosor.

U anketama nisu uključeni glasovi iz BiH, a obje agencije izlazne ankete napravile su na uzorku većem od 20,000 građana.

Rezultati ankete Pulsa barataju podacima prikupljenim do 20h, a GfK do 17 sati. 

Prema GfK-ovim izlaznim anketama, među glasačima Jadranke Kosor je 45 posto žena, te 48 posto muškaraca. S druge strane, među glasačima Stjepana Mesića je 46 posto žena, te 49 posto muškaraca.

Zanimljivi su i odgovori birača na pitanja kada su odlučili za koga će glasati. Čak 76 posto anketiranih koji su svoj glas dali Mesiću, za njega se odlučilo prije više od mjesec dana. Da će za glasati za Jadranku Kosor, prije mjesec dana odlučilo se 61 posto njenih birača.

Unutar zadnjih mjesec dana za Mesića se odlučilo 7 posto njegovih birača, te 10 posto birača Jadranke Kosor. Prije nekoliko dana za Mesića se odlučilo 4 posto, a za Kosor 10 posto, a danas se za Kosor odlučilo 6 posto, a za Mesića 3 posto birača.

Što se tiče stranačkog opredjeljenja, birači koji bi na parlamentarnim izborima glasali za SDP, HNS i HSS, većinom su se odlučili za Stjepana Mesića. Jadranka Kosor od tih je birača dobila svega po jedan posto glasova.

Nakon objave rezultata izlaznih anketa glasnogovornica Stjepana Mesića Marijana Petir izjavila je kako rezultate ne može komentirati prije nego što to učini Državno izborno povjerenstvo, no rekla je kako je anketa opravdala njihova očekivanja. Dodala je kako su u Izbornom stožeru Stjepana Mesića zadovoljni rezultatima  ankete.

Glasnogovornik Jadranke Kosor Mate Radeljić nije želio komentirati rezultate izlaznih anketa, kazao je samo kako ankete ne uključuju birače u BiH, a glasači iz Hercegovine masovno su izašli na izbore.

Podsjetimo, u prvom krugu izbora izlazne su ankete prilično dobro predvidjele rezultate izbora, pogreška je iznosila maksimalno jedan posto.

Izlazne ankete prvi put su u Hrvatskoj provedene u prvom krugu predsjedničkih izbora. Radi se o anketama koje se provode na izlazu s birališta kada građani anketarima odgovaraju na pitanje za koga su glasovali, koje su dobne skupine i obrazovanja.

Stjepan Mesić trebao bi se oko 21h pojaviti u svom Izbornom stožeru u Novinarskom domu u Zagrebu, a HTV je u Dnevniku objavio kako u stožeru očekuju da će broj glasova za njihovog kandidata pasti ispod 70 posto kad stignu glasovi iz BiH, ali pobjedu Stjepana Mesića ne dovode u pitanje.

Rezultate izlaznih anketa prenio je i CNN koji je Mesića opisao kao političara koji je Hrvatsku usmjerio prema Europskoj uniji.

Pročitajte više