Posljednji dan uživanja u cigareti: Pušenje u kafićima dopušteno do sutra u ponoć

OD SUTRA u ponoć, nakon gotovo godinu dana, u kafiće se ponovno vraća zabrana pušenja prema Zakonu o ograničenoj uporabi duhana. Sutra završava šestomjesečni period koji je ugostiteljima trebao biti dovoljan da svoje kafiće i restorane opreme ventilacijskim uređajima te da zatraže dozvolu u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi za pušenje. Ipak, prema podacima Ministarstva, dozvole je zatražilo samo 357 objekata, a one su izdane za 156 kafića i pet drugih objekata, pizzerija, pansion i tri hotela.

Prema zakonu, u kafićima manjim od 50 kvadrata mora biti uveden sustav ventilacije i filtriranja prostora propisan Zakonom, a prostori veći od 50 kvadrata mogu imati zasebnu ventiliranu prostoriju za pušenje koja ne smije biti veća od 10 do 20 posto ukupnoga prostora.

Nakon što je u svibnju prošle godine uvedena potpuna zabrana pušenja, ministar Darko Milinović je popustio ugostiteljima i dao šestomjesečno razdoblje za prilagodbu u kojem se ponovno slobodno pušilo.

"Od direktnih posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umre 10.000 osoba, odnosno jedna osoba svakih 45 minuta", naglasio je ministar.

Predviđena kazna za pušača koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole iznosi 1.000 kuna, konobar koji je to dopustio plaća od 500 do 1.000 kuna, a vlasnik objekta od 30 do 150 tisuća kuna.

Pročitajte više