Poslodavac sklapao lažne studentske ugovore. Studenti dobili kaznene prijave

Ilustracija: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

VARAŽDINSKA je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog prevara sa studentskim ugovorima. Sumnja se na to da je 42-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkih društava iz Zaboka i Splita u razdoblju od 19. travnja do 15. svibnja 2022. godine sklopio ugovore o obavljanju studentskog posla s 12 studenata.

Te je ugovore zatim ovjeravao kao neistinite, za poslove koje studenti nisu obavljali, dok im je studentski centar iz Varaždina temeljem solidarne odgovornosti isplatio ukupno oko 106.500 kuna. Muškarac je u dogovoru sa studentima veći dio isplaćenog novca zadržavao za sebe, izvijestila je policija.

Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za kaznena djela prevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dok će se protiv spomenutih studenata podnijeti kaznena prijava za kaznena djela ovjeravanja neistinitog sadržaja i prevare.

Sumnja se i na to da je 22-godišnji student počinio kazneno djelo prevare jer je prema dogovoru s 42-godišnjakom od spomenutih studenata sakupio isplaćen novac te dio zadržao za sebe, a ostalo predao 42-godišnjaku.

On kao direktor i odgovorna osoba u jednom od trgovačkih društava uslijed blokade od 271 dana nije pokrenuo stečajni postupak i tako je počinio kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Pročitajte više