POSTIGNUT DOGOVOR O "CRVENOM TELEFONU" IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA

Indija i Pakistan postigli su u nedjelju dogovor o uvođenju "crvenog telefona" između svojih ministarstava vanjskih poslova kako bi smanjili rizik od sukoba između dviju suparničkih nuklearnih sila, prema zajedničkom priopćenju.

"Kodirana crvena telefonska linija za posebnu namjenu uspostavit će se između dvaju ministarstava vanjskih poslova kako bi se izbjegli nesporazumi i smanjila opasnost u svezi s nuklearnim pitanjima", dodaje se u priopćenju koje je objavljeno nakon dvodnevnih nenajavljenih pregovora u New Delhiju između dviju zemalja.

Usto će se obnoviti i kodirati već postojeći crveni telefon između dvaju vojnih zapovjedništava, dodaje se u priopćenju.

Dvije se zemlje obvezuju da će nastaviti moratorij na nuklearne pokuse "osim ako, na temelju državnog suvereniteta jedna zemlja ne odluči da izvanredni događaji ugrožavaju njezine nacionalne interese", kaže se dalje u priopćenju.

Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile koje su se takvima proglasile tek 1998., već su triput ratovale nakon podjele britanske Indije i stvaranja dviju država 1947.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više