Postignut dogovor socijalnih partnera o rješavanju radnog statusa radnika Borova

NAJKASNIJE do kraja veljače Uprava tvrtke Borovo i predstavnici sindikata izradit će program zbrinjavanja viška zaposlenih, odnosno 2320 radno neangažiranih radnika u toj tvrtki u skladu sa Zakonom o radu koji će potom biti dostavljen u područne službe za zapošljavanje, a time će se programom riješiti i problem isplate otpremnina tim radnicima.

Do tada nijednom od 2320 neangažiranih radnika neće biti uručen otkaz te će im se nastaviti uplaćivati svi doprinosi.

Osnovni je to zaključak sa današnjeg radnog sastanka predstavnika Uprave Borova, sindikata, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), županije Vukovarsko-srijemske i samih radnika Borova, koji je na poziv predstojnika Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića održan u tom uredu.

Po završetku sastanka svi su sudionici izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorima, a uz program zbrinjavanja kojeg trebaju zajednički izraditi dogovoreno je i da do kraja veljače Uprava Borova i HFP sačine i popis nekretnina Borova čijom bi se prodajom mogao namaknuti novac za isplatu otpremnina.

Po riječima predsjednika Uprave Borova Ninoslava Bajze riječ je o nekretninama Borova u Hrvatskoj koje nisu u funkciji businessa tvrtke.

Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović kazao je da će cijeli taj posao pratiti i posebno Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika svih zainteresiranih strana te je napomenuo da do rješenja problema nijednom od 2320 neangažiranih radnika neće biti uručen otkaz kao i da će im se nastaviti uplaćivati svi doprinosi.

Dodao je i da se o iznosima budućih otpremnina radnicima danas nije razgovaralo, da se o tome tek trebaju usuglasiti predstavnici sindikata, Uprave i HFP-a, ali da će sigurno biti u skladu sa zakonskim obvezama i da će radnici dobiti sve što im pripada.

Župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer kazao je pak da se nada da se problemi Borova više neće rješavati prosvjedima na ulicama i da će se dogovorom svih socijalnih partnera naći pravo rješenje čemu u prilog ide i današnji sastanak.

Pročitajte više