Postupak ´Gotovina protiv Vlade´ nije ponovljen ni nakon godinu dana

NI GODINU  dana nakon što je ukinuta međupresuda kojom je Vladi bilo naređeno da odvjetnicima haškog optuženika Ante Gotovine dade uvid u dokumentaciju poslanu Haškom sudu, zagrebački Općinski sud nije zakazao ročište radi ponavljanja postupka.

Zastupnica Vlade u tom postupku, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek i Ante Vukorepa iz odvjetničkog tima koji je u ime odbjeglog generala Gotovine podnio tužbu protiv Vlade rekli su danas Hini da sudski poziv za ponavljanje postupka nisu dobili.

Kada će biti sazvano ročište nije se moglo saznati zbog nedostupnosti suca Slavka Pavkovića, koji je sredinom lipnja prošle godine donio, kasnije ukinutu odluku u korist Gotovine, i predsjednika zagrebačkog Općinskog suda Đure Sesse.

Pavkovićevu međupresudu, na koju se žalila Vlada, Županijski je sud lani u listopadu ukinuo kao nezakonitu i vratio je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Viši je sud pritom dao uputu da prije donošenja nove zakonite odluke prvostupanjski sud ocijeni urednost tužbe, što je prije propustio.

Gotovinini odvjetnici, naime, nisu pobliže "identificirali svaki pojedini dokument" koji su tražili od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati, ustvrdio je drugostupanjski sud.

Odvjetnik Ante Vukorepa tvrdi da je odvjetnički tim za ponovljeni postupak pripremio "točno specificiran popis dokumenata" koje traži od Vlade.

Vukorepa je dodao da će od suda tražiti da obveže Vladu da im preda i 129 dokumenata, naredbi i zapovjedi Gotovine za vrijeme akcije "Oluja" o kojima je, kako kaže, javno govorio novinar i suvlasnik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić. Ti dokumenti navodno idu u korist Gotovine.

Tijekom postupka na Općinskom sudu, na temelju Vladine dokumentacije, utvrđeno je da je u Haag iz raznih izvora pristiglo 77 dokumenata.

Hrvatska Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici odlučila da će, poštujući Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom i odredbe Statuta i Pravila tog suda, svaki od osumnjičenika i optuženika osobno moći pregledati svu raspoloživu dokumentaciju ili za to ovlastiti branitelja čiji je status potvrđen na odgovarajući način.

Vukorepa smatra da je njemu i drugim odvjetnicima koji zastupaju Gotovinu zagrebački Županijski sud priznao status branitelja u postupku izručenja Haškom sudu.

"Čim je haška optužnica dostavljena tom sudu mi smo s punomoći za zastupanje koju nam je dao general Gotovina dobili uvid u dokumentaciju iz Haga i potvrđen nam je status branitelja", tvrdi Vukorepa.

Kaže da je razočaran današnjim zaključkom Vlade jer je očekivao da će Vlada postupiti po zaključku Hrvatskog sabora kojim ju se obvezuje dostaviti dokumentaciju haškim osumnjičenicima i optuženicima.

Pročitajte više