Potop u Splitu, poplavljene ceste i ulice. Pogledajte slike i snimke

Foto: Čitatelj Indexa

NAKON većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja - oblačna i kišovita, sa snijegom ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, piše HRT u prognozi za nedjelju i sljedeće dane.

Na Jadranu je jutros pala obilna kiša, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Obilna kiša očekuje se tijekom cijelog dana.

Mnoge ulice u centru Splita su poplavljene. Kako se vidi na snimkama koje šalju čitatelji, u centru grada došlo je do manje bujice.

Poplavljene su i gradske prometnice.

Automatska meteorološka postaja Split-Spinut bilježi čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara od 8:30 do 9:30, javlja Dalmacija danas.

 

Dosta posla za vatrogasce

Obilna kiša praćena grmljavinom i povremenom tučom, koja je od ranog jutra zahvatila Split, potopila je dio gradskih prometnica zbog čega su na terenu vatrogasci, cestari, djelatnici vodovoda i kanalizacija, ali i policija, doznaje se od hitnih službi.

Zbog velike količine vode u Kaštelanskoj ulici na Poljudu jedno je vrijeme promet bio usporen sve dok voda nije istekla u odvode. Velike količine vode poplavile su zapravo skoro sva veća raskrižja u gradu, a u samom središtu grada je kišnica ušla u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, baš kao i u Dioklecijanovim podrumima. Dio osobnih automobila u gradskom kvartu Spinut završio je pod vodom.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz okna lifta ili poslovnih prostora, prizemnih prostorija, jednog su vozača i njegovo osobno vozilo izvukli iz vode na Poljudu

"Imali smo intervencija, ali čak manje nego što smo se nadali. Otprilike desetak intervencija na koje je osim nas išao i DVD Split. Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova. Kolege iz DVD- a Split su uklanjali stablo koje je palo na Marjanu", rekao je dežurni operater u JVP-u Split.

HAK objavio upozorenje za Dalmaciju

HAK upozorava da su ceste diljem Dalmacije pune vode. Ponegdje su zbog neprohodnosti ceste i zatvorene.

"Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše, osobito u Dalmaciji, moguće su veće količine vode na kolniku. Ponegdje ima magle, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog vode na kolniku zatvorene su lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207)", piše HAK.

Video: Dalmacija danas

 

 

Ovako DHMZ najavljuje nedjelju

DHMZ je objavio svoju kratku prognozu za nedjelju.

"Pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijegom. Poslijepodne i navečer susnježice i snijega bit će ponegdje u nizinama u unutrašnjosti, uglavnom na sjeverozapadu. Na Jadranu lokalno obilna kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a u gorju u prvom dijelu dana jugozapadni. Na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo te južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 6, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije između 12 i 16°C."

Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak.

"Za većinu najpovoljniji dani vjerojatno će biti pretežno suhi i barem djelomice sunčani utorak i srijeda, ali na kopnu s hladnim jutrima, tijekom kojih je moguć jak mraz. Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru vjerojatno već od srijede navečer.

Valja spomenuti da će sljedećih dana uz promjenjivo vrijeme na Jadranu biti i prilično vjetrovito - izmjenjivat će se jako jugo, jugozapadnjak i bura", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati pripremio Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Kiša počela već u noći

U nastavku HRT-ova prognoza za nedjelju, ali i iduće dane.

"Prve kišne kapi na zapadu Slavonije past će već u noći na nedjelju, pa valja dodatno pripaziti u prometu jer će kolnici biti mokri, a temperatura samo malo viša od 0°C. U nedjelju diljem istočne Hrvatske oblačno. Vjetar slab ili ponegdje umjeren jugoistočni, popodne sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 5°C", piše HRT za nedjeljno jutro.

U također oblačnoj središnjoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 0 do 5°C. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Povremeno kiša, u gorju susnježica i snijeg, kojeg može biti i u nizinama, osobito na sjeveru.

U Gorskom kotaru i Lici snijeg će ponegdje stvarati novi, većinom tanji snježni pokrivač, a promet bi mogla ometati i jaka kiša, smanjujući nakratko vidljivost. Kiša će na zapadu biti obilna, pri čemu će na sjevernom Jadranu pljuskove pratiti i grmljavina. Puhat će jako jugo i južni te jugozapadni vjetar, a podno Velebita do kraja dana već može zapuhati i bura.

U Dalmaciji će jugo i južni vjetar okretati popodne na sjeverozapadnjak, more će duž cijele obale biti umjereno valovito i valovito. Moguće su nevere. Povremena kiša lokalno će biti obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Najniža temperatura od 7 do 10°C, a najviša od 10 do 15°C. U oblačnoj unutrašnjosti ujutro hladnije, oko 2°C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Relativno vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, nerijetko s olujnim udarima, osobito prema otvorenom moru. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

I dalje promjenjivo

"Kiše na jugu Hrvatske može još biti i u utorak, dok će oblake u sjevernom dijelu Jadrana već u ponedjeljak rastjerati jaka bura. U utorak će olujnih udara biti duž cijele obale. U srijedu nakratko smirivanje bure pa jačanje juga, novo naoblačenje i pljuskovi na sjevernom dijelu Jadrana.

Na kopnu u ponedjeljak oblačno. Oborine će postupno prestajati, najprije na zapadu. Malo kiše ili susnježice past će u višim predjelima, a na istoku su moguće sve do utorka ujutro. U utorak i srijedu uglavnom suho, djelomice sunčano i većinom mirno s hladnim jutrima i čestim mrazom.

Pročitajte više