Potpisan kolektivni ugovor za zagrebačke djelatnike u kulturi

Sindikati djelatnika u kulturi potpisali su danas sa zagrebačkom gradonačelnicom Vlastom Pavić kolektivni ugovor po kojemu će osnovica za plaće zaposlenih u zagrebačkim kulturnim ustanovama iznositi 2.300 kuna bruto, što je povećanje od 4,5 posto.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od početka ove godine, tako da će 1.632 zaposlenih u 37 zagrebačkih kulturnih ustanova u travnju dobiti plaće uvećane za zaostatke iz prethodna tri mjeseca.

"Sindikat će i dalje ustrajati na zahtjevu da se osnovica za plaće u kulturnoj djelatnosti izjednači s osnovicom gradske uprave od 2.600 kuna", kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske Đurđa Pugelnik.

Postignuti ugovor najviše je što se moglo postići s obzirom na postojeće stanje u zagrebačkom proračunu, a dodatni razlog za zadovoljstvo je i povećanje ukupnog proračuna za djelatnost kulture u ovoj godini za devet posto, napominje Pugelnik.

Kolektivni ugovor potpisan je na četiri godine, ali je dogovoreno da ugovorne strane već u lipnju nastave pregovore o povećanju iznosa osnovice.

Vlasta Pavić izrazila je nadu da će se mogućnosti zagrebačkog proračuna ubuduće poboljšati, čime bi i izdvajanja za djelatnike u kulturi bila veća.

Pročitajte više