Potpisan ugovor o gradnji vjetroelektrana vrijedan 140 milijuna eura

POTPISAN je ugovor između predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, Ivana Marvaka, i predsjednika Uprave Dalekovoda, Luke Milčića o zajedničkoj gradnji vjetroelektrana u što će biti uloženo oko 140 milijuna eura.

Ugovor je između dviju strana potpisan na simpoziju elektroenergetičara u Cavtatu, a gradnja vjetroelektrana ukupne snage oko 100 megavata planira se na više lokacija dok bi prve trebale proraditi krajem 2008. ili početkom 2009. godine.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, Ivan Marvak, istaknuo je kako HEP godišnje investira oko 3 milijarde kuna, a sada su u tijeku radovi na tri elektrane, a namjeravaju sagraditi još dvije velike plinske elektrane u Slavoniji i Dalmaciji.

Također je najavljeno potpisivanje ugovora za gradnju 400-kilovoltnog dalekovoda od slavonske trafostanice Ernestinovo do Pecsi u Madžarskoj te ugovor s Končarom o gradni novog nacionalnog dispečerskog centra.

HEP će kraj ove godine dočekati s dobiti od 50 milijuna kuna, znatno manjom nego prethodnih godina, zahvaljujući tome što rastu cijene goriva i uvozne struje te činjenice kako je u Hrvatskoj struja u posljednje četiri godine poskupjela samo jednom, i to za 5,5, posto. Do poskupljenja struje do kraja godine još neće doći, ali najavljuje korekcija cijena najvjerojatnije za iduću godinu, no još se ne zna točno kada i koliko.

V.M.

Pročitajte više