Potpisan ugovor o preuređenju "Vile Dalmacije" u međunarodni institut

UGOVOR o sanaciji i zaštiti splitske ´Vile Dalmacije´ za međunarodni institut za istraživanje života potpisali su danas ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić u nazočnosti svjetski glasovitoga znanstvenika hrvatskoga podrijetla Miroslava Radmana, idejnog začetnika osnutka te ustanove, koji će koordinirati njezin rad.

Potpisom na taj ugovor Vlada se obvezala da će u popravak i zaštitu ´Vile Dalmacije´ uložiti sedam i pol milijuna kuna te da će radovi biti gotovi do kraja ljeta. Ministar Flego najavio je da će radovi početi sedam dana nakon potpisivanja ugovora te da će Ministarstvo ne samo financirati obnovu toga objekta nego i osigurati uvjete za znanstvena istraživanja i edukacije.

Rektor Pavić smatra da bi taj projekt trebao Hrvatskoj osigurati primjereno mjesto u svjetskoj znanosti. Osim Sveučilišta, rekao je, institut podupire i grad Split, Dalmacija i kontinentalna Hrvatska, što svojom nazočnošću potpisivanju ugovora potvrđuju i saborski zastupnici Marin Jurjević, Vesna Podlipec i Miroslav Korenika .

Član Francuske akademije znanosti Miroslav Radman podsjetio je da je ideja o osnivanju instituta stara gotovo dva desetljeća te da bi institut trebao biti mjestom gdje će se doista graditi nešto novo, a to je multidisciplinarnost koja još ne postoji u pravome smislu te riječi ni u bogatome i razvijenom svijetu.

Radman je napomenuo da je ´radni naziv´ instituta Mediteranski institut za istraživanje života ta kako se planira u nj dovesti najvrsnije svjetske stručnjake s područja biologije i mlade studente koji još nisu ili su tek završili dodiplomske studije. Tako bi, vjeruje, institut postao ´rasadnikom´ novoga tipa znanstvenih profesionalaca. Hrvatska bi pak tim institutom, istaknuo je Radman, dobila znanstveni centar atraktivan za cijeli svijet.

Pročitajte više