Potpora novinara HTV-a kolegi Špoljaru koji štrajka glađu

AKTIV Hrvatskog novinarskog društva HTV-a uputio je danas potporu novinaru Tomislavu Špoljaru koji je jučer stupio u štrajk glađu u znak prosvjeda što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbio financirati daljnju terapiju njegova sina koji boluje od rijetke bolesti imunološkog sustava poznate kao Kinsbourneov sindrom.

"Zgražamo se nad činjenicom da se štednja u zdravstvu prelama preko leđa djece, najbolesnijih i onih kojima je pomoć najpotrebnija", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Aktiva novinara HTV-a Stipe Alfier.

Od Kinsboruneova sindroma, koji izaziva neurološke probleme organizma, u Hrvatskoj boluje dvoje djece.

Špoljar je Hini izjavio da je štrajk glađu započeo jučer jer je prije dva mjeseca isteklo rješenje kojim je odobreno liječenje njegova sina Ivana Luke s intravenskim imunoglobinom Endobulinom, a nastavak liječenja nije odobren na temelju iskaza dviju liječnica iz Klinike za dječje bolesti i KBC-a Rebro da terapija nije opravdana ni racionalna.

Špoljar kaže kako mu je u Klaićevoj više puta rečeno da je lijek skup, a HZZO traži štednju, te da mu nije poznato što liječnice predlažu kao zamjensku terapiju.

Njegov sin terapiju prima dvije godine i tri mjeseca, a drugo dijete koje boluje od Kinsbourneova sindroma dvije godine i dva mjeseca, te pita ne temelju čega su liječnice dale negativno mišljenje, pogotovo jer se količina lijeka Ivanu Luki, sukladno poboljšanju stanja, tijekom dvije godine postupno smanjivala.

Terapija Endobulinom stoji 5.000 kuna mjesečno, a prima se svakoga mjeseca tijekom dvodnevnog boravka djeteta u Klaićevoj bolnici.

Špoljar dodaje kako mu nije poznato tko je platio zadnju sinovljevu terapiju u kolovozu, kada je rješenje HZZO-a o njezinu financiranju već isteklo.

Direktor HZZO-a Većeslav Bergman kaže da je žalosno što je krivcem proglašen Zavod koji postupa po preporukama liječnika.

"Dvoje liječnika specijalista preporučili su prekid terapije tvrdeći da ona više šteti nego koristi i mi smo postupili prema mišljenju struke, no otac misli suprotno i preuzeo je terapiju u svoje ruke", rekao je Bergman Hini.

Kaže kako će Zavod unatoč tome nastaviti plaćati terapiju Endobulinom, te će predložiti obitelji da im plati i liječenje djeteta u jednoj američkoj ustanovi specijaliziranoj za liječenje Kinsboruneova sindroma.

"Problem je u gospodinu Špoljaru koji je želio napraviti incident", smatra Bergman.

Pročitajte više