Potpredsjednik EK: Pakt o migracijama i azilu je među našim prioritetima u 2024.

Foto: EPA

Postizanje dogovora o Paktu o migracijama i azilu bit će među prioritetima Europske komisije u 2024. godini, rekao je danas potpredsjednik EK Maroš Šefčovič eurozastupnicima.

Rad aktualne Komisije na čelu s Ursulom von der Leyen privodi se kraju, a građani Europske unije izaći će na europske izbore u lipnju. 

Šefčovič je na predstavljanju prioriteta Komisije poručio da idućih mjeseci napori moraju biti usmjereni na postizanje dogovora o Paktu o azilu i migracijama i da se poduzimaju aktivnosti kako bi se poboljšao kolektivni odgovor EU na migracijske izazove. 

Dodao je da Komisija pozdravlja nedavno postignut napredak prema konačnom dogovoru o migracijama. 

Mađarska i Poljska protivile se dogovoru u slučaju velikog priljeva migranata. Orban: Mi smo pravno silovani

Veleposlanici država članica EU postigli su krajem rujna dogovor o uredbi o kriznim situacijama u slučaju velikog priljeva migranata, čime se Unija približila konačnom dogovoru o Paktu o migracijama i azilu. 

Mađarska i Poljska kritizirale su taj dogovor, a najoštriji je bio mađarski premijer Viktor Orban koji je poručio da su Budimpešta i Varšava prisiljene prihvatiti nešto čemu se protive i da će biti "nemoguće" postići konačan dogovor o migracijama.

"Pravno gledajući, mi smo silovani. Ako si pravno silovan i prisiljen prihvatiti nešto što ti se ne sviđa, kako je moguć kompromis?" rekao je Orban u Granadi u listopadu. 

Mađarska nezavisna eurozastupnica Eniko Gyori poručila je Komisiji danas da "ne bi trebala forsirati Pakt o migracijama i azilu, već bi se trebale zaustaviti ilegalne migracije na vanjskim granicama EU", dok je nizozemski eurozastupnik Malik Azmani iz kluba liberala Renew pozvao EU da "ojača partnerstvo s Afrikom" kako bi se odgovorilo na problem krijumčarenja migranata. 

Europski zeleni plan

Komisija će do kraja mandata nastaviti raditi na ubrzanju zelene i digitalne tranzicije, a Komisija i Belgija kao predsjedavajuća EU održat će iduće godine Socijalni summit u Val Duchesseu o izazovima s kojima se suočavaju tržišta rada, radnici i poduzeća, dodao je Šefčovič. 

Komisija na svojim službenim stranicama navodi da Europski zeleni plan ostaje u središtu njezina rada, kao i da se EU "neće pokolebati u svojoj solidarnosti s Ukrajinom". Kao primjer je navela svoj prijedlog o uspostavi instrumenta za Ukrajinu u iznosu do 50 milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine. 

Parlament je danas doradio i prihvatio predloženi instrument, a pregovori s državama članicama uslijedit će čim Vijeće dogovori zajedničko stajalište.

Pročitajte više