Potpredsjednik europske središnje banke: Inflacija će padati, optimistični smo

Foto: EPA

Potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos govorio je za HRT o gospodarskim trendovima i trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Pitanje smanjenja kamatnih stopa jedno je od trenutno gorućih pitanja ne samo u EU već i u ostatku svijeta.

"Bili smo jasni oko toga. Naše su poruke transparentne. Sve će ovisiti o podacima. Smatramo da će tri faktora biti posebno važna. Prvo, nove prognoze koje ćemo dobiti za nekoliko tjedana. Drugo, razvoj temeljne inflacije. To je ključno za nas. Vidimo kako se inflacija razvija s vremenom. Na kraju, naša monetarna politika, kako su se naše prijašnje odluke odrazile na gospodarstvo. Jasno je da vidimo zaoštravanje uvjeta financiranja. To je počelo usporavati domaću potražnju, razvoj potrošnje i ulaganja. Mislim da je to ključno za predviđanje razvoja inflacije. Ponovit ću ono što smo mnogo puta rekli. Ovisimo o podacima", kaže de Guindos.

Pad stope inflacije

"Prema našim nedavnim prognozama, stopa inflacije past će na ciljanih 2% 2025., za malo više od godine dana. Ali nedavni podaci su jako pozitivni. Bilo je pozitivnih iznenađenja. Vidjet ćemo što će biti s prognozama koje ćemo objaviti za tri tjedna. Ali dosad je kretanje ove inflacije bilo prilično jasno. Optimističan sam što se tiče njezine evolucije", kaže.

"Monetarna politika funkcionira tako da se podižu kamatne stope, a to utječe na uvjete financiranja, što pak utječe na gospodarstvo. Tako funkcionira monetarna politika. Ali rekao bih da monetarna politika radi svoje. Sjetite se, krajem 2022. stopa inflacije bila je veća od 10%, a sada je manja od 3%. Sva mjerenja koja se odnose na temeljnu inflaciju, na primjer, kada govorimo o cijenama energenata i hrane, upućuju na to da inflacija pada. Dakle, monetarna politika funkcionira, tako ona funkcionira", objašnjava.

Izazovi i rizici

"Geopolitika je jedan od glavnih rizika s kojima smo suočeni. To će ovisiti o njihovu učinku. Zasad je utjecaj sukoba na Bliskom istoku ograničen kad je riječ o razvoju cijena nafte. Ali geopolitičke rizike ne možemo ignorirati ni zanemariti. Mislim da će geopolitički rizici i evolucija plaća na tržištu rada biti dva glavna faktora koja ćemo morati uzeti u obzir i dvije glavne prijetnje u razvoju inflacije", rekao je.

Brojni su izazovi s kojima se suočava bankarski sektor

"U dobrom je položaju što se tiče kapitala, likvidnosti. Govorim o bankama u vašem području. Istodobno, znatno se poboljšala profitabilnost. Ali mislim da je to poboljšanje pomalo iluzija, ako se smijem tako izraziti. Zašto? Usporit će se rast gospodarstva, bit će više neprihodonosnih kredita. Istodobno, rast kamatnih stopa pozitivno je utjecao na zaradu banaka, a to će polako nestajati. Banke će morati trošiti više na izvore financiranja. Rekao bih da će profitabilnost biti i dalje glavni izazov u tom sektoru. Zato bankama savjetujemo da budu razborite, umjerene, da povećanu zaradu usmjere na rezerve i kapital. Poboljšanje u protekle dvije godine neće vječno trajati", tvrdi.

Klimatske promjene

Pitanje klimatskih promjena također je na dnevnom redu.

"Jasni smo što se tiče klime. To je jedan od glavnih izazova s kojima ćemo se suočavati. Ali istodobno, za rješavanje klimatskih problema u prvom su redu zadužene vlade. Možemo pridonijeti i pridonosimo. Ali glavne mjere moraju se provoditi porezima, subvencijama, a to mora biti dio fiskalne politike. Što se tiče monetarne politike, vidjet ćemo što možemo. Podupirat ćemo sekundarne ciljeve i glavne mjere EU u tom području", zaključio je potpredsjednik ECB-a de Guindos.

Pročitajte više