Potraga i dalje neuspješna, vrijeme prolazi. Jako je puno problema i nepoznanica

Foto: Luka Šangulin/Index

ZAVRŠIO je šesti dan potrage za Matejem Perišem.

Potraga je i dalje neuspješna. Policija, ronioci i spasioci i danas su pretraživali područje rijeke Save. Proteklih dana spasioci su i govorili kako je potrebno ista mjesta proći više puta jer je moguće da rijeka neki trag u međuvremenu donese ili odnese.

No, kako vrijeme prolazi, spasiocima i policiji je sve teže.

Kakve tragove ima policija, nije poznato. Srpska policija informacije daje na kapaljku. Nema organizirane konferencije za medije kojom bi se javnost i volontere koji vrše potragu upoznalo s novim i relevantnim informacijama, tim više što tamošnji tabloidi iz dana u dan objavljuju neprovjerene informacije. Tako je više tabloida objavilo nigdje potvrđenu priču o takozvanoj Španjolskoj kući, koja je napušteni objekt, te o još jednoj napuštenoj hali gdje se, kako su pisali, Matej skrivao. No, riječ je o neprovjerenim špekulacijama. Štoviše, neke priče su na granici bizarnosti i teorija zavjere.

Takve stvari sasvim sigurno ne pomažu u istrazi.

Iskaz taksista

Posljednjih dana kao potencijalni važni svjedok spominjao se taksist koji je bio u kratkoj komunikaciji s Matejem. Policija je naposljetku došla do taksista, ali po onome što je iscurilo u javnost, razmjena riječi bila je jako kratka i navodno se svodila na informacije o vožnji. Mladić sa snimke je, vidjeli smo, nakon nekoliko sekundi komunikacije produžio dalje.

"Ja mogu reći ono što sam vidio, izjavu taksista koji je predmet istrage ne mogu citirati i ne znam je. Mislim da je sama komunikacija s taksistom bila nakon što sam bio s ljudima s kojima sam razgovarao. Što je rekao, ne znam. Ali vidljivo mi je što je Matej pokazao, da želi ući na stražnja pa prednja vrata. Onda se sagnuo i pitao je li slobodno, tako su mi rekli. Što je dalje bilo, ne znam", kaže otac Nenad Periš za Index.

"Ono kako ja gledam, Matej je izašao u kratkim rukavima, trčao je, sigurno je uzeo taksi da ga negdje prebaci. Nije pokušavao ući u taksi bezveze. Smatram da se želio vratiti natrag. Je li želio otići u apartman ili negdje, ne znam. Da je ušao u taksi, sigurno bi rekao adresu. Nažalost, taksi je bio pun", kaže otac.

 

Puno problema u istrazi

Sutra se potraga nastavlja.

Spasioci su već ovih dana kazali da je teren jako težak. Sava je brza i hladna, jako je puno granja i dijelova drveća koji mogu ozlijediti ronioce.

Osim nizvodno, pretraga se vrši i stotinjak metara uzvodno od mjesta gdje je Matej Periš zadnji put viđen.

Razlog tome je, kako je objasnio Darko Kovačević iz Mreže za opasnost Srbije, to što se vode sigurnim i provjerenim informacijama koje imaju.

"U principu, uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje neposredne ili posredne informacije da je neka osoba na nekom određenom području uopće ušla u vodu. Međutim, kako to sad nije potpuno potvrđeno, pronađeni su neki tragovi, pa kako postoji osnovana sumnja da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle", rekao je.

"To su neki osobni predmeti koji su pronađeni. Sada se istražuje svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo da ćemo ga naći u nekim mnogo sretnijim okolnostima", rekao je Kovačević u Jutarnjem programu na TV Prvoj o nestanku Mateja Periša.

A onda je objasnio i situaciju u kakvoj spasioci rade.

"Na brzim vodama vidljivost je strašno loša. Doslovno na dužinu ruke ronilac ne može vidjeti i sve što se radi, radi se na dodir. Bilo bi nemoguće pretražiti taj cijeli potez na dodir, to je dugotrajno. Drugo, što su sami vremenski uvjeti loši - ovo doba godine, temperatura vode koja je 5, 6 stupnjeva - znatno smanjuju pokretljivost ljudi u vodi bez obzira na sva suha odijela i svu tehnologiju. Ronioci mogu izdržati 15, 20 minuta do pola sata maksimum pa se mijenjaju. To je kao traženje igle u plastu sijena na tolikom području i onda se čeka neka, bilo kakva, konkretna situacija, kao ova što je jučer bila, znači pronađeni su neki tragovi, sužen je potez pretrage, međutim nažalost, ili na sreću, ronioci nisu ništa uspjeli naći", kaže Kovačević.

Matejev otac: Najgore je čekanje

Nenad Periš i dalje je u Beogradu. Obavio je razgovor s policijom i hrvatskim veleposlanikom. Policiji je dao DNA za analizu. Kaže da mu nisu rekli zbog čega, a nije ni pitao.

Otac je stalno dostupan medijima, upozorava da se javnim prostorom širi jako puno poluinformacija koje samo smetaju i otežavaju ionako težak posao potrage.

"Najgore je čekanje", kaže kratko.

"Pitam se gdje je. To čekanje odgovora je bolno. Vjerujte, svaki roditelj bi se tako ponašao", kaže.

"Najbitnije u ovom trenutku je da se pojavi i da odemo skupa kući ako je živ", kaže Periš.

Pročitajte više