Potres snage 5.0 Richtera kod Petrinje, jako se osjetio u Zagrebu

Foto: Index, EMSC

NOVI potres zatresao je Zagreb. Osjetio se u 6:28.

>> Ako ste na sigurnom, javite nam jeste li i kako osjetili potres te svoju lokaciju na desk@index.hr

Prema prvoj procjeni EMSC-a, potres je bio snage 5.2.

Nešto prije sedam sati oglasila se Seizmološka služba. Oni su objavili svoju procjenu koja je nešto niža od prvotne, kažu da je potres bio snage 5.0 po Richteru.

>> Šefica Seizmološke službe: Ako je jačina bila 5 stupnjeva, mogući su naknadni potresi

"Prema preliminarnim podacima potres je bio 5.0 prema Richteru s epicentrom 10-ak kilometara od Gline, kod Pokupskog. To područje je pogodio potres 1880. godine", kazao je seizmolog Krešimir Kuk za HRT.

Zasad nema informacija o šteti u Zagrebu. O onome što se može vidjeti na snimkama, u centru Zagreba nema vidljive štete.

Za razliku od prošlog, ovaj potres epicentar ima nešto dalje od Zagreba. Najviše se osjetio u Petrinji, tamo ima materijalne štete.

>> Gradonačelnik Petrinje: Pogodio nas je snažan potres, ima štete

Oglasila se civilna zaštita

Oko osam sati oglasila se civilna zaštita.

"Prema podacima Seizmološke službe, 28. prosinca u 06:28 sati na području Petrinje zabilježen je potres magnitude 5.0 po Richteru, Intenzitet VII EMS ljestvice. Prema prvim informacijama, zaprimljene su dojave o oštećenim objektima i vozilima, a za sada nema podataka o ozlijeđenim osobama. Molimo građane da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom", objavila je civilna zaštita.

Reakcije građana

Čitatelji nam šalju da se potres osjetio u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, pa i na obali.

>> Reakcije na snažan potres: "Skočila iz kreveta, ormari i lusteri drmali na najjače"

"Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me", napisao je jedan stanovnik Ivanić Grada na stranici EMSC-a.

"U Karlovcu je treslo. Po subjektivnoj procjeni jace je treslo nego zagrebački", piše čitatelj iz Karlovca.

"Ja sam iz Pazina i osjetio sam drmanje...Točnije moj pas. Probudio se i gledao u prazno a onda mi se tresao ormar par sekundi... Užas."

"Donji Stupnik, tutnjava ali nekako reska ,ne prigušena. Jako se treslo, par sekundi, tresli su se prozori, šalaporke na prozorima, krevet, čaše u vitrini. S obzirom na iskustva onog prvog, u proljeće, nisam mislio da je tako jaki, ja sam predvidio oko 4. Uglavnom vrlo neugodno buđenje i strah."

"Evo javljam vam se u vezi potresa. Suprug i ja smo jako osjetili potres, spavali smo i probudio nas je grozan zvuk i podrhtavanje, krevet nam se tresao i trajalo je par sekundi... Imamo četvoro djece, blizanke od 16 i pol su se probudile i jako prepale, a decki (10 god i 1 god i 8 mj) spavaju i nisu hvala Bogu nista osjetili. Pišem vam iz Brezovice, Grad Zagreb."

"Probudio me snažan potres, Škripali i tresli se ormari, bio drugačiji od onoga u proljeće. Pomislila sam da nije epicentar u Kašini već negdje drugdje, užas što nas snašlo ponovno."

Otvorene linije za pomoć

Otvorene su besplatne telefonske linije putem kojih građani Zagreba mogu zatražiti pomoć i asistenciju gradskih službi nakon potresa.
Brojevi telefona su: 0800 8802 i 0800 8805.

Na Facebooku se oglasila i JVP Zagreb. Kažu da zasad nema prijavljene štete.

"Osim par "adventskih" požara noć je bila mirna do potresa. Šalu na stranu, nema prijavljenih šteta i intervencija za sad. Podigli smo spašavatelje iz ruševina i rezervne ekipe za eventualnu pomoć drugim gradovima", objavili su zagrebački vatrogasci.

Oglasio se Bandić

Oko 7:30 sati oglasio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Drage sugrađanke i dragi sugrađani, na zagrebačkome području opet smo nažalost osjetili snažno podrhtavanje tla. Na sreću za sada nema informacija o težim posljedicama, a nadam se da će tako i ostati. Međutim, u slučaju bilo kakve potrebe otvorene su besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805  putem kojih možete zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Teška je ovo godina za sve nas ali moramo biti zajedno i ne smijemo niti u ovim trenutcima zaboraviti na zdravlje i nevidljivog neprijatelj", proučio je Bandić.

Snažni potresi u ožujku pogodili Zagreb i okolicu

Podsjetimo, u ožujku su Zagreb i okolicu pogodila dva potresa slične snage. U zoru 22. ožujka, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5.5 po Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3 do 5 po Richteru.

Popucali su zidovi na zgradama diljem grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru. Prava sanacija započinje ovih dana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više