Potres u Čileu poremetio Zemljinu rotaciju i skratio dan



AUTOBUS u kojemu se vozilo 40 umirovljenika osjetio je punu snagu posljedica potresa magnitude 8,8 stupnjeva po Richteru kad ga je u tri vala pogodio tsunami u obalnom gradu Pellehueu.

Tri vala tsunamija udarila su u gradić, a sudbina nesretnih turista u autobusu vrlo slikovito opisuje razaranje koje je prouzročio stravični potres. Spasioci su dosad uspjeli pronaći samo pet tijela stradalih u autobusu.

Ukupni broj mrtvih u Čileu popeo se na 723, a samo u Pellehueu pronađeno je 20 mrtvih tijela, dok je tsunami uništio oko 300 kuća. Na svu sreću, stanovništvo je uglavnom bilo pripremljeno. Budući da se Čile nalazi na jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu, tsunamiji nisu nepoznanica. U cijelom gradu stajali su znakovi koji su pokazivali kako se najbrže evakuirati u slučaju opasnog vala.

Pljačka postaje problem

Ipak, brojni gradovi na čileanskoj obali pretrpjeli su velike štete. U gradu Curanipeu lokalna je crkva pretvorena u mrtvačnicu. Malo gradova ima dostatne zalihe hrane pa to postaje ozbiljan problem, ne samo na obali, nego i u većim gradovima.

Conception, koji je pretrpio vjerojatno najteže posljedice, već je tri dana poprište velike pljačke, a vojska je izašla na ulice, pokušavajući uspostaviti red. Spasioci i dalje pokušavaju spasiti stradale u 13-katnici koja se urušila tijekom potresa. Dosad je spašeno 25 ljudi i izvučeno devet tijela.

Ministar obrane Čilea rekao je da je mornarica pogriješila što nije odmah proglasila opasnost od tsunamija. Rekao je da su kapetani luka, koji su u nekoliko mjesta na svoju ruku oglasili alarm, vjerojatno spasili na stotine života. U nekim su mjestima na obali sami stanovnici upozoravali jedni druge.

Razaranje na obali

U gradiću Dichatu, tinejdžeri koji su se opijali na plaži prvi su primijetili da se razina mora drastično spustila, što je obično prvi znak nadolazećeg tsunamija. Počeli su trčati ulicama i vikati da dolazi tsunami. Pridružila im se policija s megafonima, a to je vjerojatno razlog zbog kojeg su se mnogi spasili. U tom je gradiću stradalo preko 800 kuća. 

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da očekuje porast broja poginulih nakon što se uvede red u komunikacijski sustav u zemlji. Preživjeli će se morati suočiti s nedostupnom zdravstvenom skrbi. UN je rekao da Čile traži privremene mostove, poljske bolnice, satelitske telefone, generatore, sustave za pročišćavanje vode i pomoć stručnjaka za procjenu štete.

SAD šalje 20 satelitskih telefona. Argentina šalje šest zrakoplova s poljskom bolnicom, 55 liječnika i uređaja za pročišćavanje vode.

Istodobno, Richard Gross, znanstvenik NASA-inog Jet Propulsion laboratorija u Kaliforniji rekao je da je potres u Čileu vjerojatno poremetio rotaciju Zemlje i skratio trajanje dana. Dan je skraćen za 1,26 mikrosekundi, rekao je.

Pročitajte više