Potresno svjedočanstvo sirijskog vojnika: "Pucao je djetetu u glavu jer ga je živciralo plakanje"

AMNESTY INTERNATIONAL objavio je šokantno svjedočanstvo bivšeg sirijskog vojnika koji je potvrdio da je njemu i drugim vojnicima tijekom travanjskih demonstracija u gradu Harasti naređeno da pucaju po nenaoružanim prosvjednicima.

21-godišnji Walid Abd al-Karim al-Qashami je u telefonskom razgovoru iz zemlje u koju je pobjegao je kazao da je bio među 250 vojnika koji su poslani kako bi ugušili prosvjed 23. travnja u Harasti. Zapovjednici su im rekli da će se suočiti sa "nasilnom bandom", a na licu mjesta su naišli na oko 2000 nenaoružanih prosvjednika, među kojima su bile žene i djeca.

Svjedočio ubojstvu troje djece, mladića i žena

Ispričao je kako su mnogi prosvjednici bili golih grudi kako bi se vidjelo da nemaju oružje, a neki su nosili i ruže. "Bio sam šokiran kada sam vidio kako sigurnosne snage i vojska naprosto pucaju na nenaoružane prosvjednike, koji su skandirali 'Silmieh, Silmieh' (Miroljubivo, miroljubivo) i 'Nafdiki YaDeraa' (Naši životi u zamjenu za tebe, Deraa). Kada sam čuo te slogane, jednostavno nisam mogao pucati na njih, pogotovo zato što sam i sam iz Dere, a oni su riskirali svoje živote za moj grad", kazao je vojnik.

Vojnici su bili naoružani kalašnjikovima, a podijeljene su im i metalne identifikacijske pločice koje se koriste samo u ratnim okolnostima. Presvukli su ih u crne uniforme "Antiterorističke jedinice". Prosvjednici su išli ulicama prema glavnom kružnom toku, a pripadnici sigurnosnih snaga su blokirali jedan kraj i pucali po prosvjednicima kada je došla Al Qashamijeva jedinica. Vojnik je tada svjedočio ubojstvu troje djece, mladića i žena.

Upucao dijete, jer ga je iritiralo njegovo plakanje

"Jedno dijete upucano je u glavu od strane vojnika koji je stajao ispred mene. Čuo sam ga kako je rekao da je ubio klinca jer ga je iritiralo njegovo plakanje", kazao je Al Qashami koji je zajedno sa još pet vojnika odbio pucati na prosvjednike. Bacili su oružje i pobjegli na stranu prosvjednika. Uspio je pobjeći iz Sirije gdje ga je Vojni sud u odsutnosti osudio na smrtnu kaznu.

Pročitajte više