"Potrošač" traži da se sudu dostavi tajni ugovor države i Deutsche telekoma

DRUŠTVO "Potrošač" zatražilo je danas da država i Hrvatski telekom (HT), koje tuži zbog navodno nezakonitih pretplata i tarifa u fiksnoj telefonskoj mreži, zagrebačkom Općinskom sudu dostavi tajni ugovor o koncesiji između države i Deutsche telekoma koji do sada nije objavljivan.

Tim se ugovorom, kako je istaknuto u nastavku parnice, regulirala promjena tarifnog sustava koju "Potrošač" smatra spornom.

Odvjetnici društva "Potrošač" zatražili su i vještačenje kojim se treba utvrditi je li nakon ulaska njemačkog partnera u HT promijenjen tarifni sustav, odnosno jesu li pretplatnici na taj način oštećeni.

Sutkinja Nika Grospić o tom će prijedlogu odlučiti naknadno i stranke u postupku izvijestiti pismenim putem.

Društvo "Potrošač" tužilo je HT zbog telefonske pretplate koju smatraju nezakonitom i "čistom dobiti HT-a", te tarifnog sustava po kojem se kao obračunska jedinica uzima minuta razgovora. To znači da se i jedna sekunda razgovora nakon pune minute računa kao nova minuta razgovora.

Državu tuže jer je u vrijeme donošenja novog tarifnog sustava, u kolovozu 2001., zaobišla redovitu zakonsku proceduru potrebnu za izmjene telefonskih tarifa, odnosno da do tada nije imenovala članove Vijeća za telekomunikacije i Vijeća Hrvatskog zavoda za telekomunikacije.

U odgovoru na tužbu zastupnici države i HT-a ustvrdili su da za promjenu tarifnog sustava nisu nadležna tijela koje "Potrošač" navodi u tužbi, a odbacili su i tvrdnje da članovi tijela nisu bili imenovani.

"Potrošač", koji je tužbe podnio u ime deset tužitelja, među kojima je osam privatnih osoba, od HT-a zahtjeva paušalnu naknadu od 500 kuna.

Po riječima predsjednice društva "Potrošač" Jadranke Kolarević, ta se udruga sprema podignuti i masovnu tužbu protiv HT-a koji je, smatra, nezakonitim promjenama tarifa hrvatske građane oštetio za više milijardi kuna.

Pročitajte više