Potvrda iz Bruxellesa: Za dva dana Hrvatska nastavlja svoj put prema Europi

VELEPOSLANICI država članica EU su danas u Bruxellesu potvrdili da će Hrvatska u petak na pregovaračkoj konferenciji ministara otvoriti ili zatvoriti 11 novih poglavlja u pregovorima s EU. Paralelno će se u petak, najvjerojatnije, nastaviti i pregovori o graničnim sporovima u kojima će sudjelovati predstavnici švedskog predsjedništva EU i Europske komisije.

Na pregovaračkoj konferenciji u petak, koja je prva od prosinca prošle godine, sudjelovat će hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, europski tajnik za proširenje Olli Rehn i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u ime švedskoga predsjedanja EU-om, prenosi slovenski Dnevnik.

Slovenija dobiva dodir s otvorenim morem

Usporedo će se u petak i nastaviti pregovori o rješavanju hrvatsko-slovenskih graničnih sporova. Slovenska vlada je ostala pri tvrdnji da su predloženim sporazumom zaštićeni slovenski nacionalni interesi, te je zadovoljeno načelo pravičnosti, sporazum je utemeljen na stanju od 25. lipnja 1991. i morska i kopnena granica se rješavaju kao cjelina.

Slovenski premijer Borut Pahor već je najavio da se u sporazumu spominje i dodir s otvorenim morem, što je za Sloveniju "sveta stvar", s čime se složio i predsjednik Tuerk. Upravo oko ovog pitanja je oporba najviše zamjerala Pahoru tvrdeći da se ne spominje dodir s otvorenim morem, nego teritorijalnih voda s međunarodnima.

Janez Janša: Pahor je kupio mačka u vreći

Na današnjoj sjednici slovenskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku donesena je odluka o potpori prijedlogu slovenske vlade o sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. Nakon tog potpisa, slovenska vlada sad ima ovlasti sporazum i potpisati, ako na pregovorima s Hrvatskom ostane nepromijenjen. Dokument ima oznaku "tajno".

Ogorčena oporba je Pahorovo obećanje Europskoj uniji da će deblokirati hrvatske pristupne pregovore nazvala kupovanjem mačka u vreći. Bivši premijer Janez Janša smatra i da se dogovor treba javno objaviti, a ne držati ga tajnim. Predsjednik Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav i dalje ustraje na organizaciji referenduma.

Pročitajte više