Potvrđena optužnica protiv srpskog mafijaša koji je mljeo ljude

Foto: Stefan Tomasevic/PIXSELL

POTVRĐENA je optužnica protiv Veljka Belivuka, poznatog kao Velja Nevolja, i njegove skupine, za pet ubojstava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Njihovi odvjetnici se nisu žalili, priopćio je Viši sud u Beogradu, javlja Krik. Sud sada ima mjesec dana da zakaže početak suđenja.

Sud je optužnicu potvrdio još krajem rujna, ali je morao isteći zakonski rok u kojem su optuženi i njihovi branitelji mogli uložiti žalbu. To nisu učinili.

"Imajući u vidu da okrivljeni i branitelji nisu podnijeli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rješenja, rješenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravomoćno, a optužnica stupila na pravnu snagu", piše sud u priopćenju. 

Belivuk je u optužnici označen kao vođa kriminalne skupine kojoj se na teret stavljaju pet ubojstava, otmice, mučenje, silovanje, prodaja droge i nedozvoljeno držanje oružja. Osim njega optuženo je još 29 osoba. 

Podsjetimo, skupina je uhićena krajem veljače ove godine, a optužnica je podignuta krajem srpnja.

Ubili petoricu muškaraca, komunicirali putem "zaštićenih" kanala

Belivuk i njegovi suradnici, tvrdi tužiteljstvo, oformili su kriminalnu skupinu koja je tijekom 2019. i 2020. ubila petoricu muškaraca - Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi i Milana Ljepoju.

Tužiteljstvo tvrdi da su optuženi žrtve mamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek i tamo ih ubijali. Tijela su se rješavali tako što su ih sjekli, mljeli u mašini za mljevenje mesa, a zatim u vrećama odvozili do rijeke i bacali.

 

Ključni dokazi tužiteljstva su fotografije ubijenih i mučenih žrtava koje su optuženi razmjenjivali, kao i eksplicitne poruke u kojima detaljno govore o ubojstvima. Članovi kriminalne skupine osjećali su se sigurno jer su međusobno komunicirali putem posebnih "sky" telefona za tajnu komunikaciju.

Ove podatke srpskom tužiteljstvu dostavila je francuska policija, koja je uspjela probiti zaštićenu komunikaciju. 

Kao motiv navedena osveta, a ključan u istrazi je i svjedok pokajnik

Osim navedenog, važan dokaz tužiteljstvu je i svjedočenje člana skupine Bojana Hrvatina, koji je postao svjedok pokajnik. Hrvatin je sudjelovao u nekim od ubojstava i tužiteljstvu do detalja opisao kako su ona izvedena. 

Motiv za ubojstva bila je osveta, ocijenilo je tužiteljstvo.

Belivukova skupina bila je dio kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u sukobu sa suparničkim, škaljarskim klanom. U ovom ratu klanova, koji je izbio zbog posla s kokainom, stradalo je više od 50 ljudi, a ubojstva su vremenom postajala sve nasilnija.

Krik: Nisu ispitane veze Belivukove skupine s politikom i policijom

Tužiteljstvo, međutim, u optužnici ne spominje ni kavački ni škaljarski klan, kao ni da je Belivukova skupina nastala i bila aktivna mnogo prije 2019. godine, koju uzimaju za početak svoje istrage, piše Krik.

Nisu ispitali ni duboke veze koje je Belivukov klan imao u državi, u policiji, ali i političkim strukturama koje su omogućile Belivuku da toliko ojača. Njegov klan, između ostalog, bio je blizak glavnom tajniku vlade Novaku Nediću, ali i bivšoj državnoj tajnici u MUP-u Dijani Hrkalović. Ove veze nikad nisu ispitane, zaključuje Krik.

Pročitajte više