Potvrđeno: Kineski balon skupio podatke o osjetljivim američkim bazama

Foto: Ministarstvo obrane SAD-a

KINESKI špijunski balon koji je nedavno srušen kod obala SAD-a uspio je prikupiti obavještajne podatke o više osjetljivih američkih vojnih postrojenja usprkos naporima administracije američkog predsjednika Joea Bidena da ga u tome blokira. Tu informaciju su za NBC potvrdili dva visoka američka dužnosnika i jedan bivši visoki dužnosnik.

Kina je kontrolirala špijunski balon te je njime uspjela u više navrata preletjeti nekoliko američkih vojnih postrojenja (u nekoliko navrata leteći u obliku "osmice") te u realnom vremenu poslati prikupljene informacije u Peking, rekla su tri dužnosnika za NBC.

Kakvi podaci su poslani?

Radilo se mahom o elektronskim signalima koji se mogu detektirati kod nekih oružanih sustava ili pak komunikaciji osoblja iz vojnih baza, rekli su dužnosnici dodavši da se nije radilo o fotografijama. 

Tri dužnosnika navela su da je Kina mogla prikupiti puno više obavještajnih podataka da nije bilo napora američke administracije u ometanju kapaciteta balona da prikupi elektronske signale te ih emitira dalje prema Kini, navodi NBC.

Pročitajte više