Potvrđeno: U Hrvatskoj uskoro booster doza i prije isteka roka od 6 mjeseci

Foto: EPA

"HZJZ sad izrađuje nove preporuke, prema kojima će se i u Hrvatskoj preporučiti cijepljenje booster dozom nakon tri mjeseca", kazao je Indexu ministar Beroš.

Dosad su preporuke HZJZ-a bile da se mora pričekati šest mjeseci, međutim, kako je za Index danas potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, HZJZ upravo priprema nove preporuke, prema kojima će se savjetovati svima da dođu po booster dozu nakon isteka tri mjeseca od primitka druge doze.

Beroš: HZJZ sad izrađuje nove preporuke

"EMA je preporučila booster dozu tri mjeseca nakon cijepljenja i HZJZ sad izrađuje nove preporuke, prema kojima će se i u Hrvatskoj preporučiti cijepljenje booster dozom nakon tri mjeseca", kazao je Indexu ministar Beroš.

Navodi kako je regulator za lijekove Europske unije objavio u četvrtak da bi imalo smisla primiti treću dozu cjepiva protiv covida-19 već tri mjeseca nakon druge doze uslijed "izuzetno zabrinjavajućih" pokazatelja zaraze u Europi te da se HZJZ prilagođava tome.

Poslao nam je izjavu Marca Cavalerija, voditelja strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA), koji je izjavio da je trenutna preporuka davati boostere nakon šest mjeseci, no da trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene boostera već tri mjeseca nakon cijepljenja.

Razgovarali smo i s epidemiologom HZJZ-a dr. Bernardom Kaićem, koji nam je rekao da su njihove dosadašnje preporuke bile da se pričeka šest mjeseci nakon cijepljenja, ali da sad moraju revidirati preporuke o cijepljenju.

Epidemiolog Cvitković: Dosad su se samo imunokompromitirane osobe mogle cijepiti ranije

Epidemiolog dr. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, za Index je također rekao da je prema sadašnjim preporukama, koje će se, dodaje, vjerojatno brzo promijeniti, bilo da se booster dozom cijepi nakon šest mjeseci.

"Jedino su se imunokompromitirane osobe mogle cijepiti i prije isteka roka od šest mjeseci.

Oni su se mogli već i dva mjeseca nakon druge doze. Sve je ovisilo o vrsti cjepiva. Nakon što se sad EMA oglasila i izdala nove preporuke o cijepljenju booster dozom nakon tri mjeseca, sad očekujem od HZJZ-a nedvosmislene preporuke kad se i u kojim slučajevima može cijepiti i prije isteka roka od šest mjeseci.

Očekujem da se HZJZ oglasi", rekao je dr. Cvitković za Index.

Pročitajte više