Poučak Rudan

NETKO je dobio otkaz zbog javnog antisemitskog istupa u zemlji u kojoj uobičajena komparacija pridjeva škrt glasi "škrt, Židov, Židovčina". Da ne povjeruješ. Kao da ima neke nade za budućnošću u kojoj uobičajena diskusija uz subotnju kavicu neće biti oko toga koji se narod najviše mrzi. Nego, vrijeme je da se Rudan-kriterij počne primjenjivati na kompletnu hrvatsku medijsku scenu, pa možda dobijemo i javni diskurs koji će ličiti na onaj u civiliziranoj državi.

Tiskani šovinizam

Čini se kao da se već počelo s kolumnistima koji su praktički kompletnu karijeru izgradili na otvorenom šovinizmu. Tihomir Dujmović dobio je nedavno nogu iz Večernjeg lista, u kojemu je dugo vremena uveseljavao čitatelje serijama Mesić-Srbi-Mesić-HDZ-Srbi. Tamo su čak i smanjili plaću Aniti Malenici, koja doduše u zadnje vrijeme koliko toliko uspijeva držati svoj šovinizam pod kontrolom, ali joj ipak tu i tamo pobjegne.

Istina, Večernji i dalje zadržava barda svih hrvatskih šovinista Milana Ivkošića, ali taj je sa svojom logikom "sve pliskavice su životinje, sve su životinje ljudi, dakle sve pliskavice su ljudi" dovoljno zabavan da mu još uvijek ne poželimo odlazak u ropotarnicu povijesna "zbiljnosti".

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Jovan Dragišić
Foto: Pixsell

Pročitajte više