Povijesna tužba Amerike protiv Applea: Slomili ste konkurenciju, imate monopol

Foto: Profimedia

SAD je podigao povijesnu tužbu protiv Applea, kojom optužuje tehnološkog diva za monopolizaciju tržišta pametnih telefona i slamanje konkurencije.

U tužbi ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država tvrdi da je tvrtka koristila svoju golemu moć koja proizlazi iz kontrole nad iPhoneom da ograniči konkurente, kao i opcije dostupne potrošačima. Ministarstvo optužuje Apple za "gušenje rasta novih aplikacija i smanjenje privlačnosti konkurentskih proizvoda".  Apple navodi da će se "energično" boriti protiv tužbe i negira tvrdnje.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu u New Jerseyju, navodi se da je Apple koristio "niz fluidnih pravila" u pokušaju da "spriječi inovacije" i "uguši" konkurente.

"Potkopavali tuđe aplikacije i usluge koje bi korisnike učinile manje ovisnima o iPhoneu"

Državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da tvrtka "potkopava tuđe aplikacije, proizvode i usluge koje bi korisnike učinile manje ovisnim o iPhoneu... i smanjile troškove za potrošače i programere".

Garland je dodao da će Apple, ukoliko ga se ne obuzda, nastaviti "jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona".

U žalbi se navodi niz "anti-kompetitivnih" koraka koje je Apple navodno poduzeo, uključujući blokiranje aplikacija sa širokom funkcionalnošću, suzbijanje mobilnih usluga streaminga u cloudu, ograničavanje digitalnih novčanika trećih strana i "smanjenje funkcionalnosti" pametnih satova koje nije proizveo Apple.

Appple:Ovo je pogrešno

Glasnogovornik Applea, Fred Sainz, rekao je američkim medijima da je tužba "pogrešna i faktografski i zakonski" te da će se Apple "energično braniti protiv nje".

"Tužba ugrožava ono što jesmo i načela koja izdvajaju Appleove proizvode na žestoko konkurentnim tržištima", rekao je Sainz. "Ako ova tužba uspije, to bi spriječilo našu sposobnost stvaranja tehnologije kakvu ljudi očekuju od Applea."

Ovo je treći put da je ministarstva pravosuđa tužilo Apple od 2009. godine. To je ujedno i prvi velika anti-monopolska akcija protiv Applea otkako je predsjednik postao Joe Bidena.

EU nedavno odrezala Appleu kaznu od 1,8 milijardi eura

Apple je sve više na udaru kritika, ali i konkretnih reakcija zbog svog operativnog sutava iOS i poslovne prakse. Prošlog mjeseca EU ga je kaznila s 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju na području streaminga glazbe.

Tvrtka je spriječila kompanije za streaming da informiraju korisnike o opcijama plaćanja izvan Appleove trgovine aplikacija, objavila je Europska komisija.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager rekla je da je Apple zlorabio svoju dominantnu poziciju na tržištu cijelo desetljeće i naredila tehnološkom divu da ukloni sva ograničenja. Apple je rekao da će se žaliti na odluku.

Pročitajte više