Povišeno zagađenje zraka u Sarajevu, izdane mjere opreza

Foto: EPA

U SARAJEVU je zabilježeno povišeno zagađenje zraka pa se posebno upozoravaju rizične skupine - stariji, djeca i trudnice, plućni i srčani bolesnici te oni skloni alergijama da koliko god mogu smanje boravak na otvorenom.

Kanton je u pripravnosti

Stručno tijelo za interventne mjere pri prekomjernoj zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu pripravnosti. Na tri mjesta izmjerena su prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestica PM10 u zraku (50 µg/m3), najviše na mjernim stanicama Otoka 55µg/m3, Ilidža 83µg/m3 te Ilijaš 116µg/m3.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, očekuje se da će sutra prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim sjeverozapadnim vjetrom. Za nedjelju je se prognozira pretežno oblačno vrijeme sa slabim jugozapadnim vjetrom i mogućom slabom inverzijom.

Ispod 700 metara n/v ne smiju voziti auti

Mjere znače da se u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ispod 700 metara nadmorske visine zabranjuje kretanje automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju. Pojačava se čišćenje i pranje cesta mokrim postupkom s kalcijevim kloridom, kao i kontrole na gradilištima, a na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije smanjuju se temperature za 2° C tamo gdje se koriste čvrsta goriva i teška loživa ulja.

Stanovnici i nadležne ustanove pozvani su da koriste gradski prijevoz i to onaj koji ne zagađuje zrak. Ustanove školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja pozivaju se da djeca ne borave na otvorenom za vrijeme odmora te da se tjelesni odgoj ne odvija vani.

Pročitajte više