Povjerenica Europske komisije: Pomoć za naftnu infrastrukturu otvara put za embargo

Ilustracija: Shutterstock

PROŠLOTJEDNI prijedlog pomoći za infrastrukturu zemljama koje su jako ovisne o ruskoj sirovoj nafti mogao bi otvoriti put za dogovor o embargu na uvoz nafte iz Rusije, izjavila je povjerenica Europske komisije Kadri Simson.

Komisija je još 4. svibnja predložila šesti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

Međutim, u protekla skoro tri tjedna države članice nisu uspjele postići suglasnost oko embarga na naftu, ponajviše zbog otpora Mađarske, koja ističe da bi zabrana uvoza ruske nafte predstavljala “atomski udar” na njezino gospodarstvo.

Dvije milijarde eura za naftnu infrastrukturu

Komisija je prošli tjedan predstavila RePowerEU, plan za otklanjanje ovisnosti o ruskim energentima do 2027. godine. Kako bi uklonila blokadu, Komisija je u tom planu ponudila dvije milijarde eura potpore za naftnu infrastrukturu zemljama koje nemaju izlaz na more - Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

"Komisija je doista pokazala iznimnu fleksibilnost, dopuštaju čak investicije u fosilna goriva. Fleksibilnost je neophodna kako bi zemlje bez izlaza na more mogle pristati na sankcije”, rekla je povjerenica za energetiku Kadri Simson u intervjuu Reutersu.

“Mi doista pokušavamo osigurati da se nijedna od naših članica ne suoči s problemom sigurnosti opskrbe energijom. To je također razlog zašto smo u RePowerEU stavili popis neophodnih projekata naftovoda koji će zemljama bez izlaza na more ponuditi alternativu”, dodala je Simson.

Nafta za Mađarsku preko Hrvatske

Jedan od tih projekta je povećanje kapaciteta naftovoda Janaf.

Povjerenica Simson je rekla da je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tijekom svog nedavnog posjeta Budimpešti istaknula da EU može pomoći u transformaciji mađarskih rafinerija kako bi mogle prerađivati naftu dopremljenu naftovodom iz Hrvatske. Te rafinerije sada mogu prerađivati samo rusku naftu.

Pročitajte više