Povjerenstvo otvorilo predmet protiv Tomaševića. Od toga vjerojatno neće biti ništa

Foto: Grad Zagreb, PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je danas predmet protiv novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, potvrdila je medijima  predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Novaković je navela da je predmet pokrenut zbog moguće povrede članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri.

Članak na koji se poziva Novaković navodi da "članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave".

Prema tom članku, dakle, prije imenovanja članova Uprave Gradska skupština morala je dati prijedlog.

Podsjetimo, Tomašević je jučer postavio novu Upravu Holdinga bez ikakvog natječaja, a imenovala ju je Skupština Holdinga koju sada čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Izjava o osnivanju Holdinga: Skupština može imenovati članove Uprave

Međutim, u članku 31. Izjave o osnivanju Holdinga od 29. prosinca 2017. godine navodi se da je Skupština društva nadležna odlučivati o 13 različitih pitanja, među kojima je i "imenovanje i opoziv članova Uprave", kao i "izbor i opoziv Nadzornog odbora".

Među ostalim pitanjima za koja je nadležna Skupština se navode financijska izvješća, upravljanje nekretninama, ulaganja, godišnji plan, upravljanje temeljnim kapitalom i poslovnim udjelima, nadzor nad vođenjem poslova te statusne promjene i prestanak Društva.

Prema tom dokumentu Skupština Holdinga, koju čine Tomašević i njegovi zamjenici, ovlaštena je samostalno imenovati članove Uprave, što znači da odluku o imenovanju šefova Holdinga nije ni morala predložiti Gradska skupština.

Tomašević: Holding ima gubitak i potrebno je hitno djelovati

Tomašević je jučer izjavio da su u razrješenje i nova imenovanja u Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog Holdinga išli jer Holding ima gubitak te je potrebno hitno djelovati i financijski ga restrukturirati. 

"U petak smo kao Skupština Zagrebačkog holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom Upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati", rekao je Tomašević.

Možemo: Za ostale članove Uprave bit će raspisan javni natječaj, ovo je iznimka

Iz Možemo su nam rekli da je gradonačelnik morao djelovati zbog veličine problema u Holdingu, ali da će se za ostale članove Uprave raspisati javni natječaj. Ovo je, uvjeravaju, iznimka.

"Jednostavno su se morala popuniti neka mjesta koja su ostala prazna odlaskom stare Uprave", rekli su iz Možemo za Index.

 

 

Pročitajte više