Povjerenstvo: Vicin doktorat pun je nedostataka. Nije kriv on, nego mentorica

Foto: Index/FaH

POVJERENSTVO za znanstvenu procjenu doktorske disertacije šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića utvrdilo je da je njegov doktorat korektan, ali ima puno nedostataka i morat će ga značajno doraditi, javlja tportal.

Podsjetimo, riječ je o doktorskoj disertaciji pod naslovom "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja" koja je izazvala buru u javnosti nakon što je Index u ožujku ove godine u velikom istraživačkom članku ustvrdio da se radi o plagijatu.

>> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Povjerenstvo je, navodi tportal, utvrdilo da je Mihanovićeva doktorska disertacija konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Stoga navedena znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije, tvrdi Povjerenstvo.

Kakve je sve propuste utvrdilo Povjerenstvo? Puno ih je

No, isto Povjerenstvo utvrdilo je značajne nedostatke u disertaciji šefa splitskog HDZ-a.

"Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio", stoji u nalazu Povjerenstva.

"Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti člankom 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama", navodi Senat Sveučilišta u Osijeku, čiju odluku potpisuje rektor Vlado Guberac.

Pokreću stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice

Tportal doznaje kako će Ekonomski fakultet u Osijeku pokrenuti stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice, prof. dr. sc. Ivane Barković Bojanić. Članovi povjerenstva za Mihanovićev doktorat su u međuvremenu umirovljeni pa nisu podložni stegovnom postupku.

Isti portal navodi i kako je vodstvo doktorskog studija u međuvremenu promijenjeno, pokrenute su izmjene procedure prijava i ocjene disertacija, a radi se i na izmjeni sadržaja doktorskog studija.

Pročitajte više