Povjerenstvo za Čačića i Tomčića sutra počinje ispitivati svjedoke

SABORSKO istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi jesu li Zlatko Tomčić i Radimir Čačić u prošlom mandatu zlouporabili položaje predsjednika Sabora i ministra graditeljstva sutra će početi ispitivati svjedoke, njih pet, a vezano uz ugovore o javnim nabavama koje je tvrtka Capital ing, kojoj je Tomčić suvlasnik, sklapala s državom.

Članovi povjerenstva danas su se dogovorili da će prvo saslušati Čačića, koji je u razdoblju od 2000. do 2003. bio ministar graditeljstva i javnih radova, a potom njegovu bivšu pomoćnicu Alenku Košiša Čičin-Šain.

Povjerenstvo bi zatim trebalo ispitati bivšu ministricu zdravstva Anu Stavljenić-Rukavina i bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Vladimira Strugara, vezano uz ugovore koje su njihova ministarstva sklapala s Capital ingom.

Zadnji će pred povjerenstvom svjedočiti direktor Capital inga Davor Plenković, a sutrašnja sjednica povjerenstva zakazana je u pauzi saborskog zasjedanja, nakon aktualnog prijepodneva.

Članovi povjerenstva suglasili su se da će kao svjedoka naknadno pozvati Ljudevita Hercega, bivšeg predsjednika Povjerenstva za izbor ponuda, koji bi trebao iznijeti svoja saznanja o sklopljenim ugovorima, te posvjedočiti jesu li državni dužnosnici na njega vršili pritiske.

Povjerenstvo je analiziralo dokumentaciju koju su, vezano uz ugovore s Capital ingom, dostavila ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, zdravstva, zaštite okoliša i pravosuđa, dok Ministarstvo znanosti takvu dokumentaciju nije dostavilo.

Članovi povjerenstva sutra bi trebali odlučiti o imenu vještaka koji bi trebao analizirati dokumentaciju o eventualnom Čačićevom vlasništvu u tvrtkama koje su poslovale s državom.

Pročitajte više