Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga usvojilo nacrt Akcijskog plana

Vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, na današnjoj je sjednici pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor usvojilo nacrt Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, priopćeno je iz Vlade.

Akcijski plan konkretizira ciljeve i mjere iz Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Hrvatskoj od 2006. do 2012. godine, a njime se prvenstveno žele smanjiti potražnja i ponuda droga.

Povjerenstvo je formiralo stručnu radnu skupinu za usklađivanje prioriteta i kriterija za dodjelu financijskih sredstava projektima udruga za borbu protiv ovisnosti, na temelju natječaja za dodjelu financijske potpore iz sredstava Državnog proračuna i lutrijskih sredstava.

Time se žali smanjiti sve veći broj slučajeva preklapanja financiranja istih projekata udruga s pozicije različitih ministarstava i tijela državne uprave, napominje se u priopćenju.

Članove Povjerenstva MUP je izvijestio da je lani policija testirala na opojna sredstva 1.302 vozača, a podneseno je 346 prekršajnih prijava zbog pozitivnog testa ili odbijanja testiranja.

MUP je u vezi odredbe Obiteljskog zakona kojom se ograničavaju noćni izlasci djetetu mlađem od 16 godina bez nadzora i pratnje naveo kako je lani policija u tom pogledu postupala prema 834 osobe mlađe od 16 godina, pri čemu je 740 osoba privedeno u policijske postaje a prema njima je dalje postupano u suradnji s Centrima za socijalnu skrb.

Povjerenstvo je također izviješteno da je do kraja studenoga 2005. evidentirano 35 prekršaja odredbi kojima se zabranjuje prodaja alkohola i cigareta osobama mlađim od 18 godina.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više