Povjerenstvo za Željezaru Sisak ne želi preuzeti odgovornost za ugovor o prodaji

POVJERENSTVO za rješavanje gospodarskosocijalnog stanja sisačke Željezare u stečaju odlučilo je da se više neće sastajati, jer su, drže, zaobiđeni u procesu izbora strateškog partnera, pa neće ni preuzeti odgovornost za sutrašnje najavljeno potpisivanje ugovora o prodaji Željezare ruskoj tvrtki Mečelj.

Povjerenstvo smatra da je potrebno zatražiti definitivne ponude svih zainteresiranih strateških partnera Željezare Sisak u stečaju, na temelju čega bi bilo moguće donijeti konačnu odluku. Također je ocijenilo da nakon uvida u sve ponude konačnu odluku o sadržaju i sklapanju ugovora s najpovoljnijim partnerom trebaju dati legitimna tijela stečajnog postupka.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić rekao je na večerašnjem sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo, da je su ´razgovori u vezi s prodajom Željezare Sisak ´Mečelju´ zaobišli to Povjerenstvo´, i da ono ´ne može snositi odgovornost zbog sklapanja ugovora.

Upitan hoće li povjerenstvo dati pozitivno mišljenje tom poslu, ministar Jurčić je naglasio da ugovor nisu ni vidjeli, te tvrdi da su se ´odvijali paralelni pregovori i izbor strateškog partnera´.

Također je rekao da ruska ´tvrtka ´Mečelj´, s kojom se sutra sklapa ugovor, uopće nije u naslovu ugovora kao strateški partner´.

´U ugovoru (o prodaji) se spominju četiri tvrtke, od kojih jedna ima sjedište u Švicarskoj, koje nikada nisu ni razmatrane na sjednicama Povjerenstva, nisu prošle odgovarajuće analize i nisu ušle po hrvatskim propisima u pregovore´, odgovorio je Jurčić na pitanje s kojom se tvrtkom onda sklapa posao.

Ugovor o prodaji Željezare Sisak ruskoj tvrtki ´Mečelj´ iz Čeljabinska, odnosno njenom zastupniku za prodaju na svjetskom tržištu, švicarskoj tvrtki ´Conares Trading´, treba biti potpisan sutra u Sisku, priopćila je večeras stečajna uprava u Željezari.

Ministar gospodarstva Jurčić je istaknuo kako je njegova uloga u radu Povjerenstva bila da ocijeni ekonomsku stranu tog posla.

´Moje stajalište je da u poslovnoj transakciji jedino pravo jamstvo je jamstvo banke, koje se može naplatiti na prvi zahtjev, ako se ne poštuju ugovorene obveze´, rekao je. Dodao je da Rusi nisu dostavili tražena jamstva u vrijednosti od šest milijuna eura, a samo usmeno obećanje da će zaposliti svih 1.700 radnika željezare, smatra Jurčić, nije dovoljno jer država od strateškog partnera traži jamstvo da će svoju ugovornu obvezu i ispuniti.

Članica povjerenstva Marijana Petir kazala je da se Povjerenstvo neće više sastajati radi ugovora i prodaje sisačke Željezare, ocijenivši da se u protekla dva tjedna događaju ´vrlo čudne stvari´. Po njenom mišljenju ´došlo je do svojevrsnog udara na pravni sustav´, jer, kako je rekla, ´poznato je po stečajnom zakonu tko može odlučivati o prodaji željezare.

Petir je dodala da su se ´u prodaju upleli i neki političari´ te da će ´oni morati preuzeti odgovornost za svoje postupke´. Nije ih željela imenovati, rekavši da je riječ o onima koji su se prije dvije tjedna uključili u pregovore i zaobišli Povjerenstvo.

Također je rekla da ugovor o prodaji koji se treba sutra potpisati, ´Povjerenstvo do večeras nije imalo prilike vidjeti, te da su večeras izviješteni da ´Mečelj´ ne nudi nikakva financijska jamstva i da takav ugovor ne smatra prihvatljivim, kao ni uvjet preuzimanje imovine, za koji su također danas doznali´.



Pročitajte više