Powell će posjetiti Španjolsku, Albaniju i Bliski Istok

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell posjetit će ovoga tjedna Španjolsku, Albaniju, Siriju i Libanon, rekao je u utorak dužnosnik State Departmenta.

Powell u srijedu odlazi na put na kojem će se prvo zaustaviti u Madridu, a vraća se u Washington u nedjelju, rekao je dužnosnik.

Radi se o prvom od dvije njegove turneje tijekom kojih će se oba puta zaustavljati na Bliskom istoku.

Posjet Damasku bit će najinteresantniji dio prvoga putovanja nakon američkih optužbi da Sirija pruža utočište dužnosnicima iračkog režima, pomaže teroriste i posjeduje kemijsko oružje. Napetosti su popustile nakon što je predsjednik Bush rekao da Sirija pokazuje znakove suradnje.

Tijekom drugog putovanja koje započinje 8. svibnja Powell će posjetiti Jeruzalem, Zapadnu Obalu i grad Ramallah, a potom i Jordan, Saudijsku Arabiju i Kairo.

Drugi posjet Bliskom istoku bit će prigoda za razgovore s Izraelcima i Palestincima, novom palestinskom vladom premijera Mahmouda Abbasa, o bliskoistočnom mirovnom planu.

Palestinski parlament je u utorak počeo postupak za odobravanje vlade Mahmouda Abbasa, poznatijeg kao Abu Mazen. Američki predsjednik George W. Bush rekao je da će objaviti bliskoistočni mirovni plan kada bude potvrđena nova palestinska vlada.

Pročitajte više