POWELL KAŽE DA SE SAD KONZULTIRAJU S UN-OM OKO VLASTI U IRAKU

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u petak kako se Sjedinjene Države konzultiraju s članicama Vijeća sigurnosti oko moguće rezolucije Ujedinjenih naroda koja bi odobrila poslijeratnu upravu nad Irakom.

Britanski premijer Tony Blair pozvao je u petak u Bruxellesu na summitu Europske unije preostalih 14 članica Unije da podrže novu rezoluciju Ujedinjenih naroda koja bi odobrila postsadamovsku civilnu upravu u Iraku.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je u petak kako će Francuska biti protiv nove rezolucije Ujedinjenih naroda kojom će se odobriti Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji uprava nad Irakom nakon rata.

"Konzultiramo se s članicama koalicije kao i Vijeća sigurnosti da bi vidjeli što treba učiniti glede programa (UN-a) hrana-za-naftu i neke šire rezolucije koja bi možda bila potrebna", rekao je Powell novinarima odgovarajući na pitanje da li će Sjedinjene Države tražiti rezoluciju UN-a kojom će se odobriti američko-britanska uprava nad poslijeratnim Irakom.

"Oslobođenje Iraka je u tijeku i mi to namjeravmo učiniti tako da pokažemo svijetu da dolazimo kao osloboditelji, da ćemo poboljšati život ljudi u Iraku, postaviti reprezentativnu vladu i upotrijebiti bogatstva Iraka u korist njegova naroda, a ne za proizvodnju oružja masovnog uništavanja", rekao je Powell.

"Nadam se da će Francuska htjeti biti partner u takvom nastojanju, ali ostaje da se vidi", rekao je američki državni tajnik.

Sjedinjene Države su zatražile od svojih saveznika da prekinu diplomatske veze s iračkim režimom. Rusija i Kanada su već rekle da to neće učiniti.

"Kako se ovaj režim primiče kraju dali smo do znanja svim našim prijateljima da je vrijeme da prekinu diplomatske aktivnosti iračkih misija u svojim zemljama i da od čelnike misija zatraže da odu", rekao je Powell. "Ako neki ne žele to učiniti to je njihov izbor".

On je rekao da Sjedinjene Države preko niza "kanala", brojnih zemalja i pojedinaca, poručuju režimu u Bagdadu da je njegova promjena neizbježna.

"Koalicijskim snagama ide veoma dobro, operacija se odvija dobro, i kako bi se spriječio daljni gubitak života bilo bi mudro da irački čelnici priznaju da je gotovo i da će se to dogoditi," rekao je Powell.

"Oslobođenje je u tijeku i ono je neizbježno", kazao je Powell.



(Hina) sl sd

Pročitajte više