POWELL "ODUŠLJEVEN" PRIVRŽENOŠĆU SiCG-A REFORMAMA

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u srijedu u Beogradu da je "oduševljen" privrženošću Srbije reformama.

"Oduševljen sam onim što sam večeras u Beogradu čuo o privrženosti reformama koje je započeo (nedavno ubijeni premijer) Zoran Đinđić i odlučnim akcijama razbijanja organiziranog kriminala", rekao je Powell nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem.

"Došao sam u Beograd da pokažem snažnu podršku SAD-a u reformama u Srbiji. Zoran Đinđić mi je bio prijatelj i divio sam mu se", rekao je Powell.

Američki državni tajnik je dodao da će započete reforme, zatim reforma vojske te poboljšanje suradnje s Haškim sudom približiti Srbiju i Crnu Goru Partnerstvu za mir. "Mi ćemo vam pomoći u tome da postanete integralni dio Europe, rekao je Powell.

Srpski premijer Zoran Živković je istom prigodom rekao da će borba protivu organiziranog kriminala biti još intenzivirana, da će se reforme nastaviti u svim područjima, kao i suradnja sa Tribunalom u Den Haagu te da će Srbija biti pouzdan partner SAD.

Powell se sastao i s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

Prema priopćenju iz Marovićeva ureda, Powell je izrazio podršku naporima za normalizaciju trgovinskih odnosa izmedju SAD i SiCG te da će SAD i NATO podržati reforme u srpskocrnogorskoj vojsci.

Tijekom svog kratkog posjeta Beogradu, Powell se sastao i s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovićem, te s obitelji ubijenog premijera Zorana Đinđića, kojoj je izrazio sućut.



Pročitajte više