POWELL POZVAO BLISKI ISTOK NA PROVEDBU MIROVNOG PLANA

Američki državni tajnik Colin Powell u subotu je počeo bliskoistočnu turneju poručivši Izraelcima i Palestincima da je došlo vrijeme za pokretanje "putokaza" za mir.

"Postoji dovoljno suglasnosti oko putokaza da bismo mogli početi", rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon razgovora s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom.

"Sad treba prestati s nasiljem. Sad treba prestati s terorom. Sad treba poduzeti neke mjere koje će palestinskom narodu malo poboljšati život", rekao je Powell uoči susreta u nedjelju s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i novim palestinskim premijerom Mahmudom Abbasom.

Zasad nema naznaka da je Powell dobio suglasnost za provedbu mjera za izgradnju povjerenja prema planu koji je dvjema stranama iznesen 30. travnja, nakon što je Abbas preuzeo dužnost.

No, budući da plan predviđa da Izrael pokaže dobru volju i olabavi vojni pritisak na Palestince, čini se da američki državni tajnik zasad nije postigao mnogo. Na istoj konferenciji za novinare Shalom je rekao kako bi "Izrael mogao napraviti još neke geste prema Palestincima" tek nakon što oni poduzmu korake protiv "ekstremnih organizacija" koje planiraju "sijati teror".

Pročitajte više