Powell: SAD podržava nepodijeljenu Ukrajinu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države podržavaju teritorijalnu cjelovitost Ukrajine regirajući na strahovanja da bi se zemlja mogla podijeliti.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom Powell je rekao kako je zabrinut izvješćima da će istočni Ukrajinci lojalni premijeru Viktoru Janukoviču glasovati iduće nedjelje o uspostavi poluautonomne regije usred političke krize izazvane spornim predsjedničkim izborima.

"Potvrdio sam predsjedniku Kučmi da je stajalište Sjedinjenih Država, a mislim i stajalište svih, da je teritorijalna cjelovitost Ukrajine važna", rekao je Powell novinarima nakon susreta s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom koji je u posjetu Washingtonu.

Janukovič je proglašen pobjednikom prošlotjednih izbora na kojima su zabilježene brojne nepravilnosti. Oporbeni čelnik i kandidat na izborima Viktor Juššenko je rekao da one koji potiču autonomiju treba pozvati na zakonsku odgovornost.

Powell je ponovio kako se SAD nada da će Ukrajina naći legalni način da riješi problem izbora. "Vrlo smo zadovoljni da nije bilo stvarnog nasilja, da se ljudima dopušta da se mirno okupljaju i prosvjeduju", rekao je Powell.

On je također rekao da je imao i dobar razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

"Ako budemo mogli održati mir i dopustiti čelnicima i političarima i pripadnicima međunarodne zajednice koji nastoje pomoći Ukrajincima da se slože, nadajmo se da će biti nađeno mirno rješenje", rekao je Powell.

Prošloga tjedna Powell je rekao kako Sjedinjene Države ne mogu prihvatiti rezultate izbora na kojima je Janukovič, kojega podržavaju Moskva i Kučma, proglašen pobjednikom u drugom krugu izbora protiv prozapadnog oporbenog kandidata Juščenka.

On je naveo kako se rezultati ne mogu prihvatiti kao legitimni jer nisu zadovoljili međunarodne standarde i jer postoje brojna i vjerodostojna izvješća o prijevarama na izborima.

Pročitajte više