POWELL U SEULU POKUŠAVA OBNOVITI PREGOVORE O JUŽNOJ KOREJI

Američki državni tajnik Colin Powell u utorak se pridružio Južnoj Koreji u nastojanju da odmah nakon američkih izbora u studenome pokrene pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, ali službeni Pjongjang kaže da je sastanak nemoguć zbog neprijateljske politike SADa.

Na završnome dijelu putovanja po sjevernoj Aziji, sa željom da obnovi šestostrane pregovore o sjevernokorejskom programu razvoja nuklearnog oružja, Powell se našao pod pritiskom Kine i Seula da ponudi više kako bi nagovorio Južnu Koreju na povratak pregovaračkom stolu.

"Krenimo... Nadamo se da će u veoma bliskoj budućnosti Sjevernokorejci shvatiti kako je u njihovu interesu da obnove pregovore", rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon sastanka s južnokorejskim predsjednikom Rohom Moo-hyunom i drugim visokim dužnosnicima.

"Sad je vrijeme da se krene naprijed, da se ta stvar zaključi", rekao je američki državni tajnik.

Powell je razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu počeo u Seulu u utorak, nekoliko sati nakon što se dogodio pogranični incident, a južnokorejske postrojbe stavljene u stanje najviše pripravnosti zbog straha od ubacivanja sjevernkorejske vojske.

U noći s ponedjeljka na utorak vojnici su pronašli rupu u ogradi od bodljikave žice u zoni demilitariziranoj od kraja rata dviju Koreja 1953., koja razdvaja Sjevernu od Južne Koreje.

Sjeverna Koreja iskoristila je Powellov posjet Južnoj Koreji za nov napad na SAD.

"Svima je jasno da je nemoguće otvoriti pregovore sada kad je SAD sve otvoreniji u neprijateljskoj politici prema DPRK (Sjevernoj Koreji) i potpuno odbacuje partnera u dijalogu i vrši pritisak na njega", objavila je državna novinska agencija KCNA.

Powell je odmah reagirao. "Ne kanimo napasti Sjevernu Koreju. Nemamo neprijateljskih namjera, bez obzira na (sjevernokorejske) tvrdnje", rekao je Powell novinarima.

U prvom posjetu regiji u 18 mjeseci, Powell je izvrgnut pritisku Kine da stvori nove uvjete za razgovor nakon što je SAD odbio Sjevernokorejske uvjete za povratak pregovorima.

Južna Koreja u lipnju je nagovarala Washington da ponudi pomoć Sjevernoj Koreji kako bi se prebrodio zastoj u pregovorima, ali supersila je odbila.

Pritisak na Powella na kraju putovanja kojim je SAD želio stvoriti ujedinjenu frontu protiv Pjongjanga, otkrio je razlike koje vladaju među svih šest strana u pregovorima.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više