Požari haraju srednjodalmatinskim otocima

POŽARI i u kasnim večernjim satima haraju srednjodalmatinskim otocima.

Gori na Braču, Hvaru i Biševu te unatoč ogromnim naporima velikog broja gasitelja, vojske i "canadaira" ni jedan još nije pod nadzorom.

U gašenje su uključene zasad najjače vatrogasne protupožarne snage kao i pripadnici gardijskih brigada Hrvatske vojske, potvrđeno je u Vatrogasnom operativnom centru u Divuljama.

Na Hvaru gori na tri mjesta. U hvarskom Vatrogasnom centru rekli su da se požar kod Brusja nošen jakim vjetrom, koji je onemogućio "canadaire", znatno proširio. Zbog gustog dima, nema točnih podataka o površini zahvaćenoj požarom. Međutim, po neslužbenim podatcima izgorijelo je oko 600 hektara niskog raslinja, borove šume i makije na teško pristupačnom terenu.

Poslijepodne se aktivirao prije tri dana ugašen požar kod Bogomolja na Hvaru. Požarom su zahvaćena nova četiri hektara. Na požarišta kod Brusja i Bogomolja večeras su jednim desantnim brodom HRM-a upućeni pripadnici Interventne vatrogasne postrojbe MUP-a iz Divulja te pripadnici 4. gardijske brigade iz Knina.

Na Hvaru je oko 16,30 sati između Bogomolje i Sućurja buknuo još jedan požar velikih razmjera. Na to požarište su upućene uz lokalne vatrogasne snage i Interventne snage iz Divulja i pripadnici 2. gardijske brigade HV iz Ploča.

Veliki požar na otoku Braču između Sumartina, Milne i Nerežišća još nije pod nadzorom gasitelja. Fronta požara široka je više od četiri kilometara, a površina se zbog gustog dima ne može procijeniti.

U gašenje požara na Braču uključeno je više stotina gasitelja, a večeras su na Brač stigli i pripadnici Interventne vatrogasne postrojbe MUP-a iz Šibenika, JVP grada Splita, te DVD iz kontinentalnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.

Požar je buknuo i na otoku Biševu u uvali Mezoporat. Požar se, kažu u viškom Vatrogasnom centru, nošen jakim vjetrom brzo širi prema vrhu otoka. Gori borova šuma, a u gašenju sudjeluju DVD-a iz Visa i Komiže.

P

Pročitajte više