POŽARI U HERCEGOVINI

Veliki požar kojega su na tromeđi triju općina Ljubuškog, Čiluka i Čapljine na području Međugorja gasitelji sinoć stavili pod nadzor još uvijek je aktivan na nepristupačnim obroncima brda Križevac.

Oblaci dima izdižu se sa čitlučke strane brda na kojega su se i danas peli brojni hodočasnici koji štuju međugorsku Gospu.

Prema navodima ravnatelja Vatrogasne postrojbe iz Čapljine Marka Rodina sa zemlje je gotovo nemoguće gasiti požar na Križevcu jer gasitelji mogu pristupiti tek pješice. S obzirom na malu količinu vode koju mogu sa sobom ponijeti njihovi napori napori ne bi imali učinka. Jedina mogućnost je gašenje iz zraka, no Bosna i Hercegovina nema kanadere a dva helikoptera Vojske Federacije osposobljena za gašenje požara su izvan pogona. Gasitelji sada nadziru požar koji je izbio jučer oko podneva da se ne bi zbog česte promjene vjetra ponovno usmjerio prema naseljenim dijelovima triju hercegovačkih općina.

Prema Rodinovim riječima profesionalni gasitelji su sinoć zajedno s mještanima nadljudskim naporima ugasili požar na području uz naselja Zvirovići i Trebižat. U nekoliko navrata vatrena stihija prijetila je obiteljskim kućama. Na području ljubuške općine požar se bio proširio prema naselju Miletini. Ugašen je u kasnim noćnim satima. Za sada nema procjena kolika je opožarena površina.

(Hina) zkre sv

Pročitajte više