Pozer Bandić protiv mlakog Josipovića: U sučeljavanju znanje pobijedilo demagogiju

PROFESORICA Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije, za Index je prokomentirala jučerašnje sučeljavanje Milana Bandića i Ive Josipovića na RTL-u te kaže kako je ono prošlo u kurtoaznom ozračju, bez najavljivanog spektakla te sa negativnim nabojem u zraku.

"Kandidati su jasno pokazali što misle jedan o drugome – nisu se ni pogledali", kaže Buhač te dodaje kako je kontroliranoj atmosferi pridonijelo i dobro vođenje voditelja emisije. Opći dojam za Buhač je kako je cijelo sučeljavanje bilo mlako i da kandidati, koji su u svojoj koži bili bez živosti, nisu ništa novo rekli. "Vidjeli smo dva svijeta. Znanje je dominiralo nad demagogijom", zaključila je opće viđenje sučeljavanja Ljiljana Buhač.

Pozer Bandić i dalje šalje demagoške poruke

Zagrebački gradonačelnik i "nezavisni" aspirant na predsjedničko mjesto, po Buhač, je i dalje u svom stilu pozera slao demagoške poruke te je uz puno priče rekao malo konkretnog i novog. Kao i u prošlim sučeljavanjima, Bandić i dalje ne gleda sugovornika u oči te nije uvjerljiv. "Držanje statično, tijelo je koristio kao palicu – nagnut nad govornicom i čvrsto rukama zalijepljenih za nju.  Doslovce se ukopao na mjestu i prilijepio za postolje. Da nismo vidjeli ruke ne bi ni znali dali ih ima. Čak i repliku je tražio trzajem glave", kaže Buhač te dodaje kako minimalni pokreti označavaju samokontrolu.

Smatra kako bi Bandić rado više rekao, no da se od toga suzdržavao. Uz opreznost, nedostatak lepršavosti i borbenosti, Buhač primjećuje i da Bandiću nije nedostajalo ciničnog i podrugljivog osmjeha. "Taj cinični osmjeh je ujedno znak da je bio nervozan, napet i nestrpljiv. Osmjeh se pojavljivao u kombinaciji zatvaranja očiju  i žmirkanje duže nego što je potrebno – ovo produženo žmirkanje i zatvaranje očiju je jednostavno isključenje iz okruženja", rekla je Buhač te dodaje kako na taj način pokazuje svoju statusnu moć i neuvažavanje sugovornika.

Josipović nastavlja u svom mlakom stilu

Profesorica smatra kako je Bandić svoje manjkavosti htio prezentirati kao prednosti, što mu neki puta i upali. "Ali ne svaki puta  i ne kod izbora za predsjednika", tvrdi Buhač te dodaje kako je zagrebački gradonačelnik bio dobro odjeven.

Za Buhač je Ivo Josipović i u jučerašnjem sučeljavanju na RTL-u bio u svom mlakom stilu te je pokazao znanje i moć. "Demonstrirao je znanje i ono što je govorio, po njemu se vidjelo da točno zna što govori. Bez obzira na svoju mlakost i sterilnost bio je uvjerljiviji od Bandića i intelektualno se nametnuo. U momentima kada nije znao odgovor na pitanje djelovao je kao dijete koje se našlo s prstima u pekmezu", kaže Buhač te dodaje kako ga je napalo crvenilo koje je odavalo nelagodu. Kao pozitiva pomak kod predsjedničkog kandidata SDP-a Buhač navodi korištenje rukama za naglašavanje svojih riječi. Buhač smatra da bi ubojita kombinacija i formula za Josipovićev uspjeh bila kada bi uz znanje mogao uklopiti i ležernost, opuštenost i osmjeh. 

Pročitajte više