Pozitivna ocjena Studije o izvedivosti ako Pavković bude izručen do 12. travnja

Srbija i Crna Gora bi mogla bi dobiti pozitivnu ocjenu Studije o izvedivosti za priključenje Europskoj uniji ako do 12. travnja u Den Haag bude izručen haški optuženik general Vojske SCG Nebojša Pavković, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, javila je u srijedu agencija Beta pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

Dužnosnici Europske komisije kazali su toj agenciji da je Studija stručno-tehnički završena i da ne očekuju poseban izvještaj haškog tužiteljstva uoči zaključka koji 12. travnja o tom dokumentu treba donijeti kolegij povjerenika Europske komisije.

Iako se slažu da je u dosadašnjoj suradnji vlasti u Beogradu s Haškim sudom ostvaren jasan napredak, dužnosnici EU su rekli da su redovnoj vezi s Haškim sudom, a od vlasti u Srbiji su dobijena jamstva da će biti učinjen i posljednji neophodan korak prema napretku u potpunoj suradnji Beograda s Haškim sudom. Riječ je o očekivanju Europske komisije i povjerenika Olija Rehna da i optuženi general Nebojša Pavković prije 12. travnja ode u Haag, što bi bila konačna potvrda da je u poslednje vreme suradnja, uz predaju većeg broja optuženih tribunalu u Hagu, dostigla zavidnu razinu.

Glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florance Hartmann izjavila je u srijedu Radiju B92 da su vlasti u Beogradu "postigle značajan napredak u suradnji s Haškim sudom, ali da u Den Haag moraju biti prebačeni i ostali optuženi koji su još na slobodi".

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić u srijedu je u Den Haagu razgovarao s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom Haškog suda Theodorom Meronom, koji su se složili s ocjenom o značajnom napretku suradnje SCG s Haaškim sudom, te Ljajić očekuje pozitivnu ocjenu Studije o izvedivosti, koja će "u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju međunarodnog ugleda i položaja SCG".

(Hina) xttag ydj

Pročitajte više