poziv na očuvanje opusa toše dapca

Muzej suvremene umjetnosti pozvao je javnost na očuvanje bogatoga opusa našega istaknutog fotografa Toše Dapca (1907.1970.), čiji je arhiv smješten u Ilici 17, i koji je pred propadanjem.

Riječ je o prostoru u kojemu je bio i poznati Dapčev atelijer, a tamo je danas smješten Centar za industrijsko oblikovanje.

O tom atelijeru i građi koja se u njemu nalazi brigu bi trebao preuzeti Muzej suvremene umjetnosti što je i želja umjetnikova nasljednika Petra Dapca, nećaka Toše Dapca, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Rečeno je da Muzej suvremene umjetnosti ne želi preuzeti arhiv dok se ne srede složeni imovinsko-pravni odnosi u tom prostoru.

Po njihovim zahtjevima grad bi trebao otkupiti trećinu prostora koji je u procesu denacionalizacije, a dvije trećine grad je već otkupio. U tom slučaju grad bi trebao Centru za industrijsko oblikovanje osigurati alternativni smještaj.

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić istaknula je da je opus Toše Dapca nastao od 1930. do 1970., obuhvaća više od 200.000 negativa, nekoliko stotina fotografija, kataloga izložaba, stručne literature i fotografsku opremu.

Zbog važnog fundusa, ali i zbog kulturološkog značenja, koje je taj atelijer imao tijekom punih trideset godina prošlog stoljeća kao mjesto okupljanja ljubitelja fotografija, ali i ostalih umjetnika i javnih djelatnika, arhiv je zaštićen kao kulturno dobro, istaknula je Snježana Pintarić.

O arhivu su govorili i Petar Dabac, povjesničarka umjetnosti Željka Čorak te kustosica MSU-a Marija Gattin.

Pročitajte više