Poznanici osuđenog za silovanje maloljetnice: Pobjegao je kod rodbine u inozemstvo

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

MLADIĆ koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjakinjom u Zadru u bijegu je, a zadarski Županijski sud je za njim raspisao tjeralicu.

"Svih šestero okrivljenika se branilo sa slobode, a prvookrivljenik nije došao na objavu presude. S obzirom na to da mu je izrečena kazna iznad pet godina zatvora, po zakonu mu je obvezno određivanje istražnog zatvora", rekla je Hini sutkinja Sandra Radanović, koja je donijela presudu u tom postupku, a ujedno je i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

>> Osuđeni za silovanje 15-godišnjakinje u bijegu je 20 dana. Već je napustio Hrvatsku?

U bijegu je već 20 dana

Dodala je kako je prvooptuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina te je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora koji je obligatoran. "Sud je dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru te smo izdali tjeralicu. Policija ga nije pronašla na njegovoj adresi, a kada ga pronađe, bit će priveden", kazala je sutkinja Radanović.

Šestorica mladića iz okolice Zadra u petak, 29. srpnja, na Županijskom sudu nepravomoćno su osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihova mjesta. Četvorici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka. 

Poznanici: Otišao je kod rodbine u inozemstvo

Više izvora tvrdi da je prvooptuženi već napustio Hrvatsku. Njegovi poznanici za Telegram kažu da ima rodbinu u više zemalja, pa pretpostavljaju kako se kod nje sklonio.

Tamo će moći boraviti samo dok ne bude pronađen. Nakon što ga lociraju i uhite, 22-godišnjak osuđen za silovanje bit će izručen Hrvatskoj jer, kako je potvrđeno Telegramu, ima samo hrvatsko državljanstvo. 

Za sada nema potvrde je li osuđeni mladić u trenutku izricanja presude već napustio Hrvatsku ili je pobjegao ranije. Dio Telegramovih izvora bliskih obitelji mladića tvrdi kako su ga još donedavno viđali po Zadru i okolici. 

Njegova odvjetnica Darija Krajina Štivičić potvrdila je da je danas zaprimila rješenje suda o određivanju istražnog zatvora.

"Svakako da će moj branjenik poštovati sve ono što mu je odredio hrvatski sud", kazala je dodavši kako na rješenje ima pravo žalbe. 

Snimali silovanja i ucjenjivali 15-godišnjakinju

Prvookrivljeni je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni od dvije i pol, trećeokrivljeni od tri godine, a četvrtookrivljeni od godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine uvjetnog maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada.

U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj žrtvi, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode prema bliskoj osobi te dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju. Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

Diljem Hrvatske bili su organizirani prosvjedi "Pravda za djevojčice", čiji je povod bio puštanje iz istražnog zatvora osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više