Poznato tko je napao američku bazu u Jordanu

Foto: EPA

Proiranska grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade na tri američke baze i smrt tri pripadnika američke vojske, prenosi BBC.

Sama skupina pojavila se odmah nakon početka izraelskog bombardiranja Gaze kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. listopada. 

Vjeruje se da je Islamski otpor u Iraku krovna grupa za razne šijitske militante kao što su Kataib Hezbolah, Nujaba i Kataib Sayyid al-Shuhada, koje imaju dugu povijest gađanja američkih baza u Iraku i Siriji. Smisao stvaranja toliko skupina je otežati Amerikancima da napade prišije nekom određenom krivcu, navodi BBC. 

"Imaju tendenciju ljubomorno čuvati svoje identitete"

Bez obzira na to, za takve napade uvijek postoje uobičajeni osumnjičenici, piše BBC-jev dopisnik. Kataib Hezbolah jedna je od najtajnovitijih i najelitnijih šijitskih militantnih grupa u savezu s Iranom od početka sukoba Izraela i Hamasa u listopadu. SAD je već nekoliko puta ciljao na tu skupinu nakon napada na američke trupe.

"Iračke naoružane skupine imaju tendenciju ljubomorno čuvati svoje individualne identitete i zasluge koje dobivaju od napada, tako da njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i zaniječu tvrdnje o individualnom grupnom napadu, sugerira da ih koordinira viša sila", piše u izvješću proizraelskog vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku. 

Biden: Napad su izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran

Od Hamasova napada na Izrael 7. listopada skupine milicija napale su američke vojne objekte u Iraku i Siriji najmanje 160 puta dronovima, raketama, minobacačima i balističkim projektilima.

Islamski otpor u Iraku priopćio je da je pokrenuo napade kao "odgovor na masakre koje je počinio cionistički entitet (Izrael) nad ljudima u Gazi" te dodao da će nastaviti s napadima na "uporišta neprijatelja".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napad na američke trupe izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku, a ministar obrane Lloyd Austin dodao je da će poduzeti "sve potrebne radnje da obrani SAD i američke trupe". Austin nije otkrio iz koje je zemlje napad pokrenut.

Iran: Ovo je zavjera

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da militantne skupine ne primaju naredbe od Irana i djeluju neovisno. Rekao je i da su optužbe da je Iran naredio napad "neutemeljene" te okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države za raspirivanje nestabilnosti u regiji. "Ovo je zavjera onih koji vide svoje interese u ponovnom uvlačenju SAD-a u novi sukob u regiji", ustvrdio je Kanaani.

Pročitajte više