PPD se pohvalio brzom zaradom u poslu s Konzumom. Peruško tvrdi: Mi to nismo mogli

Foto: Igor Soban/PIXSELL , Davor Puklavec/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL

FORTENOVA grupa, na čijem je čelu sad bivši vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, očitovala se na objavu dokumenata vezanih uz zemljišta Superkonzuma na Črnomercu i Trešnjevci, tvrdeći kako je posao oko preuzimanja dvije tvrtke koje su imale vlasništvo nad tim zemljištima bio krajnje nepovoljan za nju. 

>> Grmoja optužio Peruška da je oštetio Fortenovu u korist Vujnovca. Fortenova: Nije

"Fortenova grupa nije mogla postati vlasnikom navedenih nekretnina ni za kakav povoljan iznos, jer je za ulazak u vlasništvo prije svega bilo potrebno platiti dospjeli dug banci i druge dugove tih tvrtki, odnosno ukupno 65 milijuna eura", tvrde u Peruškovoj Fortenovi. 

PPD ušao i zaradio

Umjesto Fortenove, u taj posao ušao je Pavao Vujnovac, i to s tvrtkom PPD, koja se u odgovoru na upit Indexa prije dvadeset dana pohvalila kako je upravo u poslu za koji Peruško tvrdi da je bio nepovoljan za Fortenovu zaradila značajan iznos. 

>> Imamo ugovore: Evo kako je PPD sudjelovao u Vujnovčevom preuzimanju Fortenove

"Interes PPD-a za sudjelovanje u ovakvom poslu je jasan i legitiman – zarada na preprodaji potraživanja. U ovom konkretnom slučaju tvrtka je u nekoliko mjeseci zaradila otprilike 500.000 eura za financiranje projekta", rekli su o ovom poslu iz PPD-a za Index. No, krenimo redom. 

Grmoja: Fortenova oštećena za 66 milijuna eura 

Prije dva dana su Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot, zastupnici Mosta, održali konferenciju za novinare na kojoj su naglasili kako je Peruško teško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Pavla Vujnovca. Na konferenciji je rečeno kako su tvrtke Stella nekretnine i Ciglane nekretnine zapravo bile prikrivene Agrokorove tvrtke, koje su imale vlasništvo nad zemljištem gdje su bile dvije vrijedne Konzumove trgovine. 

Naime, Fortenova je imala pravo prvokupa tih tvrtki, koje nije iskoristila. Na kraju je PPD kupio od Zagrebačke banke potraživanje prema tvrtkama koje su bile vlasnice zemljišta na kojima se nalaze Konzumi na Črnomercu i Trešnjevci. 

"Nakon što Peruško nije želio refinancirati dug ili otkupiti dug koji su te tvrtke imale prema ZABA-i, nego je inzistirao da to učini Vujnovac, te otkupiti nekretnine za 200 tisuća eura, Vujnovac ima vlasništvo i potraživanja od 26 milijuna eura. Peruško sklapa nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 milijuna eura, a prije je to odbio. Znači, kada Vujnovac preuzima ove tvrtke, Peruško sklapa nagodbu...", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare. 

Kako je zaključio, Fortenova grupa nije otkupila tražbine, nije tražila svoje pozajmice nazad, nije kupila tvrtke iako je imala pravo prvokupa, nego je sve, kako je naglasio Grmoja, predala Vujnovcu. Tako je, nastavio je Grmoja, Fortenova grupi učinjena šteta od 66 milijuna eura. 

Fortenova: Nismo mogli

Nakon konferencije za novinare Fortenova se obratila posebnim priopćenjem u kojem se nije bavila sadržajem objavljenih dokumenata, već se javno upitala jesu li zastupnici Grmoja i Troskot postali dobrovoljni ili plaćeni zastupnici plasiranja teza i retorike sankcioniranih ruskih aktera s interesima u Fortenova grupi. 

Nakon tog prvog priopćenja ipak su odlučili detaljno se pozabaviti optužbama pa su tako ustvrdili kako zbog dugova nisu mogli kupiti nekretnine od Zagrebačke banke te dodali kako Fortenova grupa nije bila vlasnik Ciglane i Stella nekretnina, slijedom čega ih i nije mogla nikome prodati.  

"U trenutku kada je Zagrebačka banka prodavala svoja potraživanja, Fortenova grupa kao značajno zadužena kompanija nije nikako mogla preuzeti toliki dodatni dug", tvrde iz Fortenove komentirajući dokumentaciju koju su objavili zastupnici Mosta. 

Vlasnici Fortenove u par mjeseci zaradili najmanje pola milijuna eura

No, ako Fortenova nije mogla, kako tvrde u svom priopćenju, jesu njihovi vlasnici, koji su nam se pohvalili da su upravo na ovom poslu, u vrlo kratkom vremenu zaradili najmanje pola milijuna eura!? 

Prije tri tjedna objavili smo članak u kojem smo pisali na koji je način PPD, tvrtka u vlasništvu Pavla Vujnovca, pomogao svom vlasniku Vujnovcu da preuzme Fortenova grupu. 

Ukratko, PPD je od Zagrebačke banke otkupio dug tvrtki koje su vlasnice nekretnina na kojima se nalaze dva Konzuma, na Trešnjevki i Črnomercu. Taj dug zatim je prodao tvrtki Open Pass na Malti, koja je osnovana s namjerom preuzimanja Fortenova grupe i čija je vlasnica malteška tvrtka Gain Alliance, koju je osnovao Vujnovac, ujedno i 70-postotni vlasnik.

Malteške tvrtke Pavla Vujnovca došle do milijuna preko PPD-a i Konzuma

Open Pass je onda s tvrtkama vlasnicama nekretnina dogovorio nagodbu prema kojoj će im oprostiti gotovo dvije trećine duga, 30-ak milijuna eura, tako da one nekretnine prodaju Vujnovčevim hrvatskim tvrtkama, ali da novac te tvrtke uplate direktno na račun Open Passa.

Kada taj novac sjedne na račun, piše u ugovoru koji posjedujemo, PPD će izbrisati hipoteku s nekretnina. Te dvije hrvatske tvrtke povezane s Vujnovcem postaju tako vlasnice zemljišta koje zatim iznajmljuju Konzumu. Temeljem tog ugovora o najmu, jedna od Vujnovčevih hrvatskih tvrtki podiže kredit kojim Vujnovčevoj malteškoj tvrtki izravno na račun sjeda 11.7 milijuna eura gotovine. Open Pass tako dolazi do gotovine kojom može raspolagati u financijskim transakcijama za preuzimanje Fortenove.  

Na poslu za koji iz Fortenova grupe tvrde da je bio nepovoljan za njih PPD je značajno zaradio, kao i jedan od vlasnika Fortenova grupe, Pavao Vujnovac. Kako su to napravili? PPD se bavi veleprodajom plina, a ne kupovinom potraživanja. Međutim, kako su nam rekli, PPD ponekad sudjeluje na natječajima u kojima prodavatelji potraživanja traže kupce s izvrsnim bonitetom. 

"Zbog toga društva osnovana za posebnu namjenu (eng. SPV - Special Purpose Vehicle), bez obzira na vlasničku strukturu, često ne mogu sudjelovati na natječajima financijskih institucija za otkup potraživanja. Stoga je puno jednostavnije da na takvim natječajima sudjeluju etablirane kompanije s dokazanim bonitetom. Takve situacije su česte na tržištu i koriste ih svi poduzetnici koji su vlasnici određenih poslovnih sustava, a žele s SPV tvrtkama sudjelovati u otkupu potraživanja", stoji u odgovoru PPD-a u kojem se hvale da su zaradili najmanje pola milijuna eura. 

Zagrebačka banka ne može o ovom poslu zbog bankarske tajne!?

Dodajmo na kraju kako smo od Zagrebačke banke krajem prosinca zatražili odgovor na pitanja vezana uz potraživanja Zagrebačke banke prema tvrtkama Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o. u ukupnoj vrijednosti od 45.7 milijuna eura, za koje je 26. svibnja 2021. godine potpisan Ugovor o ustupu i prijenosu prava tražbina između PPD-a i Zagrebačke banke koji su potpisali u ime banke Zdeslav Blažić te PPD-a Pavao Vujnovac. 

Zanimalo nas je gdje je bio raspisan javni natječaj, tko se na njega javio i ima li Zagrebačka banka pravo raspisivati javni natječaj za prodaju potraživanja za pojedine kredite. No, rekli su da nam ne mogu odgovoriti jer ih obvezuje - bankarska tajna, pa i na upit o tome kada je i gdje bio raspisan javni natječaj. 

"Zagrebačka banka d.d. je u svom poslovanju dužna čuvati sve podatke o svom poslovanju s klijentima kao bankovnu tajnu, sve u skladu s odredbama Zakona o kreditnim institucijama. Slijedom navedenoga nismo u mogućnosti komentirati Vaš upit", stajalo je u odgovoru. 

Pročitajte više