PRAIZVEDBA MELODRAME "LILIOM" U SPLITSKOM HNK

Drama madžarskog književnika Ferenca Molnara "Liliom" u režiji Larrya Zappie bit će premijerno izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 30. siječnja.

Riječ je o melodrami, zapravo tragikomediji, kazao je redatelj Zappia na današnjoj konferenciji za novinare, naglasivši kako mu je veliko zadovoljstvo raditi s jednim od najsnažnijih dramskih ansambala u Hrvatskoj.

Lilioma tumači Robert Kurbaša, najmlađi član ansambla, kojemu je to prva naslovna uloga. Osim njega u predstavi igraju gošća iz Zagreba Leona Paraminski u ulozi Liliomove nesretne ljubavi Julie, zatim Nives Ivanković, Andrijana Vicković, Milivoj Beader, Josip Zovko, Jasna Malec, Elvis Bošnjak, Ante Čedo Martinić, Mirko Kraljev, Ratko Glavina i Nenad Srdelić, a 16-ogodišnjoj Aniti Buklijaš u ulozi Anđela i Louise bit će to prvi nastup na velikoj sceni.

Liliom, upravljač vrtuljka u lunaparku, zaljubljuje se u djevojku Julie i zbog toga ostavlja gospođu Muskat (Nives Ivanković), no shvaća kako mu ta ljubav ne dopušta da vodi dotadašnji život...

Vizualnu koncepciju predstave potpisuju Dalibor Laginja i Deni Šesnić, kostimografkinja je Danica Dedijer, skladatelj Duško Rapotec Ute, a tekst za pjesme napisao je Robert Pilepić.

Redatelj Zappia naglasio je kako je rad na predstavi bio vrlo kvalitetan te kako vjeruje da će to biti dobra predstava, a i glumci su hvalili rad s riječkim redateljem kojemu je to prvo gostovanje u Splitu.

"Liliom" je inače najizvođenije Molnarovo djelo, koje je dva puta 50-ih i filmski ekranizirano. U Hrvatskoj je prvi put izvedeno 1916. u varaždinskom Gradskom kazalištu, sedam godina nakon budimpeštanske praizvedbe. Zatim je izvedeno u Osjeku 1918. i Zagrebu 1925. Splitsko Narodno pozorište za Dalmaciju, kako se tada zvalo, izvelo ga je prvi i jedini put do sada, također, 1925.

Ferenc Molnar (1878. - 1952.) madžarski je romanopisac, novelist, feljtonist i dramatik, a najpoznatije mu je djelo "Junaci Pavlove ulice" koje prevedeno na mnoge jezike.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više