Pravašu SDP ispred HDZ-a: Roda trčao spasiti Baldasara pa izazvao prekid rada Županijske skupštine

Foto: Hina

U ISTI DAN održavale su se u Splitu sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća, a nijedna nije dovedena svome kraju.

Ključan je za takav rasplet bio Damir Ćosić Roda, bivši član HSP AS, koji je u Gradsko vijeće ušao sa HDZ-om pa im okrenuo leđa i postao najjači saveznik SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara. Roda je, usto, u Županijskoj skupštini potpredsjednik i tamo je i dalje u ljubavi sa HDZ-om.

Dvije stolice Damira Ćosića Rode

Roda danas nije mogao na dvije stolice pa je napustio Županijsku skupštinu kako bi dao ruke Ivi Baldasaru koji se našao na sto muka kako progurati postavljanje novih štandova te instalirati novog ravnatelja Pomorskog muzeja koji ne udovoljava kriterijima.

Pokazalo se da čak ni Roda nije mogao spasiti Baldasara katastrofe. Nakon par stanki, nagovora i dogovora, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković konstatirao je u 19 sati da nema kvoruma jer su Vijećnicu napustili i HDZ i preostali Kerumovi vijećnici te Marijana Puljak i njezine bivše vijećnice. Baldasar je pošto poto htio progurati nove štandove jer je to njemu super, šušur i daje priliku ljudima da zarade koju kunu. To što će iz zahvalnosti dati njemu glas na izborima nije spominjao.

Štandovi i tablete

Ti štandovi će na kraju ispasti i kapitalni projekt Baldasarovog mandata. Oporba se buni da se stvara nered i da se mjesta na javnoj površini dodjeljuju netransparentno. Oni drže da bi se trebao napraviti nekakav plan i prirediti natječaj za raspodjelu tih mjesta.

Jakov Prkić, vijećnik Marijane Puljak, išao je toliko daleko da je premjerio jedan štand i utvrdio da je zapasao više prostora nego što je odobreno. Baldasar mu je poručio da se smiri i da će sve biti u redu, na što je Prkić prokomentirao da bi volio da mu gradonačelnik otkrije obiteljskog liječnika da i njemu propiše tablete koje uzima.

Zapeo je bio Baldasar, ali na kraju je ostao kratkih rukava. Roda je bio uz njega, ali nije bilo dovoljno za kvorum. Sjednica će se nastaviti za tjedan dana, očekuje se da Baldasar proglasi potpunu mobilizaciju kako bi progurao štandove (glasove) i spornog kandidata za ravnatelja.

Sapunara iscrpio dnevni red, a potpredsjednici zbrisali

Na drugoj strani grada, u podrumu doma penzionera na Zenti, u kojem se održava Županijska skupština, Rodin uzmak doveo je do nesagledivih posljedica. Tamo nisu kuburili s kvorumom, ali jesu sa onima koji vode skupštinu. 

Pred glasanje o produžetku koncesije Nautičkom centru Trogir u vlasništvu Baotića iz Zagreba, Kerumov HGS tražio je stanku. Potom je predsjednik Skupštine, Kerumov šogor Petroslav Sapunar rekao da on ne može dalje. Kako su Zentu već prije napustila oba potpredsjednika, SDP-ovac Veljan Radojković i pravaš Roda, nije imao tko nastaviti pa je sjednica prekinuta, na veliko iznenađenje kako HDZ-ovaca, tako i SDP-ovaca. Tisuću pitanja ostalo je visiti u zraku.

Sapunar nam je kazao uistinu nije mogao nastaviti i da točka sama po sebi nije po ničemu sporna. Štoviše, on smatra da produženje te koncesije i nije u ingerenciji Županije, već Ministarstva pomorstva.

Pročitajte više