Prebrojano 50% glasova u Poljskoj: Vladajući nacionalisti su u vodstvu

Foto: EPA

POLJSKA vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju službeni rezultati na temelju polovine prebrojanih glasačkih listića. Prema 50 posto prebrojanih glasova, PiS je osvojio 38.3 posto, a liberalna Građanska koalicija (KO) na drugom je mjestu s 27.8 posto.

Slijede Treći put (desni centar) s 14.4 posto te Nova ljevica s 8.2 posto osvojenih glasova. Te dvije stranke saveznici su KO-a, koji vodi bivši premijer Donald Tusk, i oporbeni blok zajedno je osvojio najviše glasova. Međutim, Tusk i njegovi saveznici možda će morati pričekati tjednima ili čak mjesecima prije nego što počnu sastavljati vladu.

Predsjednik države Andrzej Duda, saveznik PiS-a, najavio je da bi šansu za formiranje vlade prvo mogao dati relativnom pobjedniku, a to znači da će premijer Mateusz Morawiecki ili neki drugi čelnik stranke dobiti mandat za sastav vlade.

Tusk bio sretan nakon objave izlazne ankete

PiS-ova saveznica i krajnje desna Konfederacija osvojila je 7.3 posto, prema 50 posto prebrojanih glasova, što je više od 6.4 posto glasova, koliko su predviđale izlazne ankete.

Osim Konfederacije PiS nema mnogo saveznika u parlamentu. Tusk (66) je sinoć bio radostan nakon objave prvih rezultata izlazne ankete i poručio je: "Demokracija je pobijedila... Ovo je kraj vlade PiS-a." Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski (74) priznao je sinoć dužnosnicima okupljenima u sjedištu stranke u Varšavi da nije poznato hoće li osvojiti novi mandat. 

Pobjeda oporbe na izborima, koju analitičari vide kao najvažniju na kontinentu u posljednjih nekoliko godina, mogla bi potencijalno redefinirati odnos između Bruxellesa i pete najveće države članice u EU, najveće na istoku. 

Poljska se sukobljava s Europskom unijom na pitanjima vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava otkako je konzervativni nacionalistički PiS došao na vlast 2015. Oporba predvođena Tuskom, koji je bio i predsjednik Europskog vijeća, obećala je popraviti veze s Bruxellesom i poništiti reforme za koje tvrdi da potkopavaju demokratske standarde.
 

Pročitajte više