PRED VLADOM SUTRA PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O MEDIJIMA

Na nakladnike medija ubuduće bi se kod koncentracija primjenjivale odredbe Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, ali bi oni bili dužni prijaviti svaku koncentraciju, jer se na njih ne bi odnosile odredbe o financijskim granicama koje inače moraju zadovoljiti drugi poduzetnici.

Proizlazi to iz prijedloga novog zakona o medijima koji bi se sutra trebao naći pred hrvatskom Vladom.

Tako bi, po novome, iz samog zakona o medijima bile izbačene odredbe o koncentraciji, prema kojima se nedopuštenom koncentracijom smatrala situacija u kojoj je nakladnik imao više od 40 posto udjela u prodanim primjercima dnevnika ili tjednika.

Prema prijedlogu novog zakona, nakladnici sudionici koncentracije poduzetnika bili bi obvezni prijaviti namjeravanu koncentraciju Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i to neovisno o financijskim prihodima koji, inače, Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja traži za sve druge poduzetnike.

Ne podnesu li nakladnici prijavu o namjeravanoj koncentraciji mogli bi biti kažnjeni s milijun kuna.

Nove zakonske odredbe obvezuju nakladnike da do 30. travnja dostave izvješće o financijskom poslovanju za prošlu godinu, a u tom bi izvješću morali biti i podatci o prihodu i tržišnom udjelu na tržištu čitatelja, gledatelja ili slušatelja, ali i o prihodu i tržišnom udjelu na tržištu oglašavanja. Isto tako morali bi dostaviti i podatke o oglašivačima ili marketinškim agencijama putem kojih ostvare više od 10 posto godišnjeg marketinškog prihoda.

Zakonske odredbe reguliraju i pitanja odgovornosti za štetu i precizira da bi se tužba za naknadu štete mogla podnijeti najkasnije u roku od tri mjeseca od dana saznanja za objavu informacije kojom je šteta prouzročena.

Zakon regulira i zaštitu privatnosti, ali i precizira da nema povrede prava na zaštitu privatnosti ako u pogledu objavljene informacije prevladava opravdani interes javnosti nad zaštitom privatnosti.

Zakonom je razrađeno i pitanje dostupnosti javnim informacijama, a u slučaju da se ona uskrati novinar ima pravo podnijeti tužbu zbog nezakonite radnje nadležnom sudu koji o tome odlučuje po hitnom postupku po posebnom zakonu.

Novi zakon o medijima iz paketa je usklađivanja s europskim zakonodavstvom, a Vlada ga upućuje u hitnu proceduru jer, prema odluci Ustavnog suda, 30. travnja prestaje važiti sadašnji Zakon o medijima. Ustavni je sud taj zakon ukinuo jer u Saboru nije donijet propisanom većinom.

Pred Vladom će se sutra naći i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti od požara, kojima se uz ostalo propisuju i strože prekršajne sankcije za osobe koje izazovu požar.

Tako bi se osoba koja izazove požar kaznila novčanom kaznom od 3 do 10 tisuća kuna, ili kaznom zatvora od 60 dana, a osoba koja izazove požar iz nehaja kaznila bi se novčanom kaznom od tisuću do 5 tisuća kuna.

(Hina) xbn yaz

Pročitajte više