Predan izvještaj o odgovornosti osiguranja premijera Đinđića

Komisija za utvrđivanje propusta u osiguranju ubijenog premijera Zorana Đinđića u srijedu je predala svoj izvještaj vladi Srbije, no dokument će postati javan tek ako ga vlada usvoji, objavio je potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik istražne komisije Žarko Korać.

"Ako vlada verificira dokument, on će biti objavljen", rekao je

Korać na konferenciji za novinare Socijaldemokratske unije čiji je predsjednik.

Na temelju izvještaja, sadržanog na 54 stranice, nadležna tijela mogu utvrditi odgovornost pojedinih instanci, ali odgovorni za moguće propuste u sustavu osiguranja ne moraju biti optuženi za kazneno djelo, već mogu dobiti i disciplinsku kaznu ili premještaj, rekao je Korać.

Komisija je osnovana polovicom svibnja, sa zadaćom ispitivanja činjenica koje se odnose na organizaciju i funkcioniranje sustava osiguranja premijera Zorana Đinđića, ubijenoga na ulazu u zgradu vlade Srbije 12. ožujka ove godine.

Srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić izjavio je u utorak da je sudska istraga ubojstva premijera završena, te da se u idućih 15 dana očekuje da posebni tužitelj podigne optužnicu (kaznena prijava obuhvatila je 45 osoba, pripadnika "Zemunskog klana", predvođenog Miloradom Lukovićem Legijom, bivšim zapovjednikom "Crvenih beretki" koji je još u bijegu), a suđenje bi trebalo početi na jesen, u rujnu ili listopadu.

(Hina) ttag dh

Pročitajte više